back

Здобути цивільну професію під час військової служби – цілком реально

01 лютого 2024

Павло Самойленко з Корюківки паралельно зі службою в ЗСУ безкоштовно здобуває нову професію – оператора з обробки інформації та програмного забезпечення. Це стало можливим завдяки реалізації службою зайнятості експериментального проєкту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості. Навчання здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Павло став першим учасником цієї програми на Чернігівщині. Адже він – не просто військовий, а учасник бойових дій. У лавах ЗСУ служить з 2015 року.

«Після закінчення школи навчався на офіціанта-бармена. Деякий час навіть працював за здобутою професію, – розповідає він. – Робота цікава, але відчував, що це не моє. Оскільки я виріс у родині військових, мене завжди приваблювала служба. І врешті-решт я зважився та підписав контракт».

Про програму професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни чоловік дізнався відразу після її ухвалення восени минулого року, бо постійно слідкує за всіма законодавчими новаціями. Подати заявку та підготувати потрібні документи йому допомогли фахівців Корюківської філії Чернігівського обласного центру зайнятості, куди він звернувся за додатковими роз’ясненнями.

Із затверджених 365 освітніх програм і 95 ліцензованих професій обрав фах оператора з обробки інформації та програмного забезпечення, бо з дитинства цікавився комп’ютерними технологіями. Впевнений, що ця професія знадобиться йому як на військовій службі, так буде корисною і в цивільному житті. Адже будь-яка освіта – це і особистісний розвиток, і професійні знання та навички.

Навчання може проводитись за очною (денною, вечірньою), дистанційною, дуальною формами або шляхом їх поєднання в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Термін – до 6 місяців і залежить від обраного напряму. Павло навчається дистанційно в Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Каже, що навчальний заклад пішов йому назустріч і повністю під нього підлаштував графік занять. Він навчається в будні дні, коли є вільний час – вдень або після роботи. Це доволі зручно, бо освітній процес не заважає основній роботі. «Предмети цікаві та різноманітні, - розповідає військовий. – І хоча багато чого я вже знаю, бо вивчав самостійно, але завжди дізнаюся щось нове. Найбільше подобається англійська мова та векторна графіка. Зараз, наприклад, вчуся редагувати фото, монтувати відео, розробляти брошури. Раджу своїм побратимам та друзям не втрачати такої можливості й отримати додаткову освіту. Перелік професій різноманітний, можна знайти те, що тобі до душі, навчання – цікаве, графік – комфортний, потрібне лише бажання».

Детально про послугу читайте тут https://dcz.gov.ua/storinka/navchannya-uchasnykiv-boyovyh-diy-ta-osib-z-invalidnistyu-vnaslidok-viyny

Консультації на нашому каналі онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

За інформацією Чернігівського обласного центру зайнятості