back

«Армія відновлення»: Чернігівщина в ТОП областей з найбільшою кількістю залучених безробітних

12 січня 2024

Про це повідомила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник на брифінгу в обласній військовій адміністрації. За її словами, Чернігівщина – одна з перших серед областей України долучилася до реалізації урядового проєкту «Армія відновлення», який пропонує механізм  залучення незайнятих трудовою діяльністю громадян, до суспільно корисних робіт, які в умовах воєнного стану мають оборонний характер або ж слугують для ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил України та сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та життєдіяльності населення.  

У нашій області суспільно корисні роботи стартували в середині жовтня 2022р. Загалом, за час дії програми (станом на 1 січня 2023 р.), службою зайнятості вже видано 8777 направлень безробітним на такі роботи і за цим показником наша область знаходиться у п’ятірці лідерів серед регіонів України.

Рішення про організацію суспільно корисних робіт приймаються обласними та районними військовими адміністраціями, за погодженням з військовим командуванням. Перелік таких робіт залежить від потреб громад. Для нашої області актуальними є роботи з облаштування укриттів цивільного захисту, ремонтно-відновлювальні роботи,  розбір завалів постраждалих через війну будівель, заготівля дров.

Також безробітні залучалися до зведення фортифікаційних споруд, завалів на шляхах в напрямку ймовірного руху ворога, приготування їжі та сухпайків для військових, чергування у пунктах незламності та фасування гуманітарної допомоги, виготовлення окопних свічок та плетіння маскувальних сіток.

Фінансування суспільно корисних робіт може здійснюватися за рахунок коштів замовника, коштів місцевих бюджетів, благодійних внесків або інших не заборонених джерел. Роботи ж, у яких беруть участь зареєстровані безробітні, а також віднедавна (за останніми змінами) незайняті ВПО працездатного віку з числа застрахованих осіб без статусу офіційного безробітного, фінансуються за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Зокрема, за час дії програми на заробітну плату безробітних мешканців нашої області з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття вже витрачено майже 44 млн грн.

На період участі у суспільно корисних роботах з безробітними укладається строковий трудовий договір. Оплата за відпрацьований повний місяць на таких роботах складається з основної та додаткової заробітної плати та не може перевищувати півтори мінімальні заробітні плати (на сьогодні це 10 650 грн). Для порівняння: середній розмір допомоги по безробіттю за останніми даними (у грудні 2023 р.) становив 4053 грн. Враховуючи, що серед отримувачів допомоги по безробіттю більшість отримує її в мінімальному розмірі (1500 або 2500 грн), то участь у цій програмі для них є можливістю поліпшити своє матеріальне становище, долучившись до праці на Перемогу.