back

Пенсія за віком у 2024 році: особливості призначення

13 грудня 2023

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, (далі – Закон) з 1 січня по 31 грудня 2024 року на пенсію за віком мають право особи:

  • після досягнення пенсійного віку 60 років, - за наявності страхового стажу не менше 31 року,
  • після досягнення пенсійного віку 63 роки - за наявності страхового стажу не менше 21 року.
  • Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років – 15 років.

 За призначенням пенсії за віком можна звертатися у будь-який час після виникнення права на пенсію.

Якщо заяву про призначення пенсії за віком буде подано не пізніше 3-х місяців з дня досягнення пенсійного віку, пенсію буде призначено з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку. Якщо звернення за пенсією буде пізніше – пенсію призначать з дати звернення за нею.

ВАЖЛИВО

Згідно з змінами у законодавстві, тимчасово, у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, для осіб, які проживають/проживали на території, на якій ведуться (велися) бойові дії, та/або на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, у разі якщо звернення за призначенням пенсії відбулося в період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, за умови що передбачений частиною першою статті 45 цього Закону строк звернення за призначенням відповідної пенсії не сплив станом на 24 лютого 2022 року, пенсія призначається:

  • за віком - з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
  • по інвалідності - з дня встановлення інвалідності;
  • у зв’язку з втратою годувальника - з дня, що настає за днем смерті годувальника;
  • за вислугу років - з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.

 

Перелік основних документів, які подаються для призначення пенсії:

  • паспорт;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  • документи про страховий стаж – трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо;
  • довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера);
  • документи, які засвідчують особливий статус особи (за наявності).

Як подати документи?

У Пенсійному фонді України впроваджено екстериторіальний принцип обслуговування громадян: заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати до будь-якого сервісного центру обраного головного управління Пенсійного фонду України або в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Для зручності людей, які бажають подати заяву на призначення пенсії, але не мають можливості отримати кваліфікований електронний підпис, щоб подати заяву дистанційно, на вебпорталі електронних послуг ПФУ реалізовано можливість оформлення пенсії за допомогою Дія.Підпису. Для цього потрібно бути зареєстрованим користувачем мобільного застосунку Дія, активувати Дія.Підпис та підготувати скан-копії необхідних документів.

Пенсія за віком з дня, наступного за днем досягнення віку 60 років, може призначатись автоматично (без звернення особи), якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем чи застрахованою особою було подано для оцифрування трудову книжку, інші документи про стаж).

Окремим категоріям громадян можуть призначатись пенсії за віком до досягнення віку 60 років:

  •  на пільгових умовах – особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва (частина друга статті 114 Закону);
  •  достроково – особам, які мають особливий статус, зокрема, багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення зазначеного віку, учасникам бойових дій та членам сімей померлих (загиблих), громадянам, звільненим з роботи, яким на час звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (частина перша статті 115 Закону);
  •  із зменшенням пенсійного віку – учасникам ліквідації та потерпілим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (стаття 55 Закону України від 28.02.1991 №796-ХІI “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”).

 

Зверніть увагу. Розмір пенсії за віком визначається для кожного пенсіонера індивідуально і залежить від набутого ним страхового стажу та отриманої заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески. Із введенням поняття “страховий стаж” з 1 січня 2004 року вже не важливо, скільки людина фактично працювала, значення має те, протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за неї до Пенсійного фонду.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області