back

Послуги служби зайнятості учасникам бойових дій

04 жовтня 2023

Державна служба зайнятості має в арсеналі широкий спектр послуг, у тому числі для воїнів, які повернулися з фронту. Про це наша розмова з заступником директора Чернігівського обласного центру зайнятості Сергієм Роговцем.

  • Сергію Вікторовичу, чи легко сьогодні знайти роботу на Чернігівщині?
  • Що стосується Чернігівської області, то вона, як прикордонна з країною-агресором, входить до рейтингу найбільш постраждалих регіонів України. На жаль, через втрату значної кількості підприємств, вакансій суттєво поменшало. Так, за оперативними даними, у січні-вересні цього року служба зайнятості мала 6,2 тис. вакансій – на 18%  менше аналогічного показника минулого року. А у порівнянні з довоєнним 2021 роком пропозицій роботи поменшало майже вдвічі. На початок жовтня від роботодавців області налічувалось 939 вакансій, а безробітних було у 4 рази більше (4,1 тис. осіб) – тобто на кожне вільне робоче місце претендували 4 особи.

Однак, служба зайнятості працює на засадах рекрутингу, тобто на відкритому ринку праці. Рекрутери, окрім власної інформаційно-аналітичної бази,також використовуютьвакансії з інших джерел: сайтів пошуку роботи, ЗМІ, соціальних мереж. Отож, пропозицій для шукачів роботи значно більше.

Роботодавці області на сьогодні гостро відчувають брак «чоловічих рук» і постійно потребують водіїв, трактористів, слюсарів, електромонтерів, електрозварників, фрезерувальників, верстатників деревообробних верстатів, операторів верстатів з програмним керуванням, яким, до речі, готові платити немалі зарплати.

  • А якщо людина не має затребуваної у роботодавців професії, то що пропонуєте, зокрема і вчорашнім воїнам?
  • Існує можливість отримати новий фах цілком безкоштовно, за сприяння служби зайнятості, й таким чином підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці. Так, діють програми з професійного навчання та перекваліфікації, зокрема, як шляхом видачі сертифікатів безробітним, так і з наданням ваучерів для окремих категорій громадян, в тому числі учасників бойових дій.
  • - це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію за затвердженим Мінекономіки Переліком із 123 професій та спеціальностей. Його вартість не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на сьогодні – це 26 840 грн.  Заявку на отримання ваучера віднедавна можна подати й онлайн на окремо створеній платформі.

Жителі нашої області за виданими ваучерами навчались за такими професіями: кухар, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, електромонтер, тракторист-машиніст, машиніст автокрану, а також за спеціальностями: медсестринство, психологія, дизайн, харчові технології, агрономія, будівництво та цивільна інженерія, електроенергетика, електротехніка та електромеханіка тощо.

З початку року вже 339 громадян області отримали ваучери від служби зайнятості.

  • А що Ви можете сказати про нещодавно запроваджений урядом експериментальний проект щодо професійного навчання ветеранів та осіб з інвалідністю внаслідок війни?
  • Кабінет Міністрів України затвердив Порядок реалізації  експериментального проекту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Уряду 15 вересня 2023 року (Постанова КМУ № 984).

Пілот спрямований на підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, а також сприятиме подальшому працевлаштуванню ветеранів та осіб з інвалідністю внаслідок війни. Координаторами проекту є Міністерство економіки та Державний центр зайнятості. Джерелом фінансування є кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно із затвердженим порядком, вищеназвані категорії громадян зможуть проходити як первинну професійну підготовку, так і перепідготовку або підвищення кваліфікації. Вони зможуть самостійно обирати професії або програми підвищення кваліфікації з переліку, який розміщено на сайті Державного центру зайнятості https://is.gd/3OXW6g

Крім того, громадянам, які навчатимуться не за місцем проживання, а також, які супроводжуватимуть особу з інвалідністю внаслідок війни І групи, передбачено компенсацію витрат на проїзд до місця навчання та у зворотньому напрямку, а також надання місця проживання на період навчання.

  • А які це заклади профтехосвіти Державної служби зайнятості, де зможуть проходити професійне навчання ветерани та особи з інвалідністю внаслідок війни?

На сьогодні діє 8 Центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (Одеський, Полтавський, Сумський, Рівненський, Львівський, Івано-Франківський, Дніпропетровський, Харківський), які здійснюють навчання за 95 ліцензованими професіями та 365 освітніми програмами. Серед професій, які ними пропонуються – токар, фрезерувальник, електрозварник, слюсар-ремонтник, водій, муляр, штукатур, лицювальник-плиточник, монтажник гіпсокартонних конструкцій, верстатник, оператор верстатів з програмним керуванням, налагоджувальник верстатів тощо. Є й рідкісні – коваль,бляхар, бондар, бджоляр, рибовод, вишивальник, виноградар тощо.

  • А чи реально сьогодні тим, хто повернувся з війни, започаткувати свій бізнес?
  • Цілком реально, адже для старту та розвитку власної справи можна отримати фінансову підтримку від держави. У рамках реалізації урядового проєкту єРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатися у тому числі учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя.

Так, за програмо «Власна справа» можна отримати мікрогрант від 50 до 250 тис. грн. Ще одна програма  ˗ «Грант для ветеранів», яка стартувала цього року, передбачає надання грантів від 250 тис. грн до 1 млн грн.  

Ключовою вимогою обох програм є створення нових робочих місць. Повернення грантових коштів державі передбачається у вигляді сплачених податків і зборів у процесі діяльності впродовж 3 років.

Процедура отримання грантів не складна: потрібно подати заяву та бізнес-план через портал «Дія», пройти онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості.

  • Чи багато мешканців області скористалися грантовими програмами для розвитку бізнесу і чи є серед них ветерани або їх дружини?

У поточному  році за  програмою «Власна справа» позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу  отримали 109 мешканців області, бізнес-плани яких передбачають створення 240-ка робочих місць. Сума фінансової підтримки від держави склала близько 26 млн грн. Також вже маємо 4-х переможців за програмою «Грант для ветеранів». 

Так, в області будуть розширені 5 швейних виробництв (у Чернігові та Прилуках), запрацюють спеціалізований центр для дітей з особливостями розвитку, куряча екоферма, фермерське господарство, комплекс з розведення свиней, автомийка, відкриється виробництво фруктово-ягідної пастили та екоснеків, твердопаливних котлів, поліпропіленових мішків, нові заклади торгівлі, громадського харчування, надання фізкультурно-оздоровчих послуг, дозвілля, сфери побутових та медичних послуг, автосервісу тощо.

Як приклад, можу назвати чернігівську родину Чуєнків. Чоловік до повномасштабного вторгнення вже відкрив у місті 2 кав’ярні. Коли прийшов ворог, став на захист країни, вступив до лав ЗСУ. Однак улюблену справу покидати не збирався – разом зі своєю дружиною вони отримали мікрогранти за програмою «Власна справа» та дали роботу ще 4-м людям.

Ще один чернігівець, учасник бойових дій Євген Смага став переможцем за програмою «Грант для ветеранів». Він планує відкрити мийку самообслуговування. А дружина ветерана – чернігівка Марина Поліщук також завдяки участі у цій програмі планує відкрити косметичний салон.

  • Ще одне болюче на сьогодні питання: люди внаслідок війни та й не тільки нерідко втрачають своє здоров’я, отримують інвалідність і їм, напевно, найважче отримати роботу?
  • Аби вирішити цю проблему, держава фінансово стимулює роботодавців брати на роботу громадян цієї категорії. Їм гарантована компенсація фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, а саме:
  • за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю І групи — до 100,5 тис. грн (15 мінімальних зарплат);
  • за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю ІІ групи - до 67 тис. грн (10 мінімальних зарплат).

Компенсуються фактичні витрати за облаштування робочого місця, зокрема за придбання: меблів, транспортерів, брайлівських клавіатур та портативних пристроїв тощо.

  • Як роботодавцю отримати таку компенсацію?
  • Необхідно протягом 90 календарних днів після працевлаштування особи з інвалідністю подати до центру зайнятості, розташованого за місцем провадження його господарської діяльності, в паперовій або електронній формі заяву щодо надання компенсації та копії документів, які підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця тощо.