back

Звіт голови Ніжинської районної державної адміністрації за 2022 рік

11 квітня 2023

Попередній, 2022 рік – це період, який видався найскладнішим для кожного українця. На долю наших поколінь випало надзвичайне лихо, до якого не був готовий ніхто. Дякуючи Богу та Збройним Силам України, наша Ніжинщина вистояла та не втратила жаги до вільного життя.

У моєму звіті про роботу за 2022 рік, як начальника Ніжинської військової адміністрації, перш за все, мова піде про те, як жили громади Ніжинського району в умовах воєнного стану.  

Одне з основних завдань, яке для мене мало найбільший пріоритет на початку повномасштабного вторгнення – за будь-яких умов об’єднати усі наші 17 територіальних громад та організувати співпрацю. 

У день повномасштабного воєнного вторгнення 24 лютого на базі Ніжинської районної військові адміністрації був створений оперативний штаб, до складу якого увійшли керівники силових структур, військові, ДСНС, керівний склад Ніжинської РВА, очільники територіальних громад. Цей штаб не перестав функціонувати й тепер. Робота штабу дала змогу в найкоротші терміни приймати оперативні рішення з протидії ворогу та допомагати мешканцям громад.

За лічені години від початку вторгнення під відділами РТЦК та СП сформувались багатотисячні черги добровольців, які були готові захищати цілісність та незалежність України від рашистів.

Також утворились справжні волонтерські «батальйони», які доставляли харчові продукти та ліки у віддалені громади, в які вже частково зайшли війська агресора та надавали всю можливу допомогу нашим військовим на блок-постах та бойових позиціях.

В умовах досі не баченого лиха вдалось об’єднати аграріїв, великий та малий бізнес. Усі вони виявили бажання доставляти в громади готову продукцію та сировину. Це говорить про те, що наш народ має високу національну свідомість та громадянську відповідальність.

За кілька днів від початку повномасштабного наступу в продуктових магазинах наших громад виник дефіцит продуктів. Полиці магазинів були майже повністю спустошені. Порушення логістики призвело до того, що доставка продуктів припинилась. Тому, велась посилена робота з пошуку альтернативних шляхів підвозу продуктів у громади, щоб не допустити продовольчої кризи. 

На початку березня 2022 року гостро постало питання забезпечення району хлібом. Головна причина дефіциту цього продукту – закінчення запасів борошна на підприємствах, що його виготовляють. Завезти борошно чи готовий хліб з інших регіонів не вдавалось, бо головні транспортні артерії або були зруйновані, або контролювались ворожим військом.

Питання з виробництва хліба вирішувалось у моєму кабінеті – я надав доручення керівництву підприємства «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» терміново відновити роботу підприємства для можливості виготовлення борошна. У терміновому порядку було прийнято рішення запустити млин комбінату. Слід зауважити, що даний млин не працював майже 10 років.     

До його відновлення необхідного обладнання долучились майстри та спеціалісти з фаховими знаннями. Зерном комбінат забезпечили місцеві аграрії.

Зерно для виробництва пшеничного та житнього борошна надавали ФГ «Заньківське» та ФГ «Липоворізьке».

Також для виробництва пшеничного борошна був задіяний млин ФОП Мкртчян М. с. Безуглівка.

За невеликий проміжок часу відремонтований млин розпочав роботу – 19 березня 2022 року відпущено першу партію житнього борошна для ТОВ «НіжинХліб» та ТОВ «Ніжинський хлібо-булочний комбінат». Завдяки злагодженій роботі всіх, хто брав участь у відновленні роботи млина, Ніжин та район були забезпечені хлібом. 

Окрім даних підприємств, у період активних бойових дій хліб випікали міні пекарні приватних підприємців та сільгосппідприємств, зокрема: ПСП «Пісківське» с. Піски, ПСП «Авангард» с.Курінь, ФОП Баришовець С. м. Носівка, ТОВ «Земля і воля» м. Бобровиця, ФОП Гендзелюк Я. м. Борзна.

Ніхто не знав як надовго ворог буде вести активні бойові дії на території нашої області. Тому, щоб не допустити продовольчої кризи в подальшому, 17 березня, ще коли російські фашисти перебували на нашій території, я видав розпорядження про початок весняно-польових робіт у тих населених пунктах, де це було можливим. На жаль, 20 % полів навесні минулого року так і не вдалось засіяти.

Після того як окупанти вийшли з нашого району ми розпочали найголовніше – розміновування територій. Фахівці ДСНС спільно з підрозділами ЗСУ та ТерО почали посилено обстежувати території населених пунктів, доріг та полів. Певно, всі ви  можете пригадати як певний час заборонялось з’їжджати на узбіччя, користуватись польовими та лісовими дорогами. У результаті роботи даних підрозділів вдалось знайти та знешкодити понад 10  тисяч вибухонебезпечних предметів, які несли загрозу населенню.

Для того, щоб обстежити території, де ступала нога окупанта, тільки районом було передано 16,5 тис. літрів пального підрозділам ДСНС.

У 2022 році в усіх категоріях господарств району посівна площа склала 313 тис. га. Це досить висока цифра, оскільки весняна посівна кампанія проходила в умовах тотального дефіциту паливо-мастильних матеріалів та мінеральних добрив, розмінування полів та перебування окупаційних військ на території району.

Зокрема, зерновими та зернобобовими культурами (озимими і ярими) було засіяно 172 тис. га (64% у порівнянні з 2021 роком). Технічні культури посіяні на площі 136 тис. га (134% у порівнянні з 2021 роком).  Овоче-баштанні культури та картопля займали 0,5 тис. га (на рівні 2021 року). Під кормовими культурами площа складала 4 тис. га, що становить 66% у порівнянні з 2021 роком.

За оперативними даними станом на 31.12.2022 року господарства Ніжинщини зібрали 1358 тис. тонн зернових та зернобобових культур, технічних культур –  359 тис. тонн.

За інформацією сільськогосподарських підприємств, найбільші площі посіву на підприємствах:

  • ПП «Агропрогрес», ПСП «Пісківське», ТОВ АФ «ім. Шевченка», ТОВ «Наташа Агро».
  • ТОВ АФ «ім. Шевченка», ТОВ «Ланагропрод». 

жито: СПОП «Ксена», ТОВ «Нива-2008».

  • ТОВ «Бахмач-Агро» ТОВ «Агронадія», ТОВ «Крапив’янське».

За час воєнного стану територіальні громади надавали максимальну допомогу для ЗСУ та ТерО – це як і фінансове забезпечення, так і забезпечення пальним, автотранспортом, харчовими продуктами, розміщували на своїх територіях військових та ін.

Усі органи місцевого самоврядування Ніжинщини розробили та затвердили окремі бюджетні програми та передбачили значні кошти на забезпечення територіальної оборони, національного спротиву та покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та підрозділів, які дислокуються  на території Ніжинського району. 

 

Після того як окупантів вибили з нашої землі, громади, які постраждали менше від дій ворога допомагали відновлювати та розбирати завали в громадах, які постраждали найбільше. «Трудовий десант» від кожної громади допомагав фахівцям ДСНС та долучався до аварійно-рятувальних робіт у с. Новий Биків, Нова Басань, Талалаївці та Великій Дорозі, надавали будівельні матеріали та неоціненну допомогу Дмитрівській територіальній громаді. 

Ніжинська районна військова адміністрація працювала з перших днів війни цілодобово та без вихідних. Саме тому вдалось вирішити дуже багато питань в умовах тотальних обмежень та дефіциту – організувати доставку хліба в громади та доставку пального для потреб ЗСУ й волонтерів.

Усі рішення, які доводилось приймати в гарячій фазі, приймались лише в законному полі, кожне з них вимагало виваженості, відповідальності та рішучості. Бо за кожним із них стояла безпека мешканців Ніжинщини.

Перш за все, щоб забезпечити всі заходи захисту нам треба було в максимально стислі терміни сформувати оборону району. Було створено добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ) та батальйони територіальної оборони, більшість яких згодом перейшли до лав ЗСУ. Дані формування спільно з поліцією та військовослужбовцями забезпечували громадський порядок та протистояли ворогові на позиціях.

Після того як ворога вибили з нашої землі громади Ніжинщини почали відновлюватись. Починали повертатись до звичного життя швидкими темпами.

Наступними етапами в роботі стали відновлення укриттів та створення мобілізаційного резерву в громадах. Щодо укриттів, то хотів би зазначити, що облаштування захисних споруд виявилось надзвичайно складним та дороговартісним процесом, бо до початку повномасштабного вторгнення існування місць для захисту цивільного населення було лише формалізмом на папері.

У районі знаходиться 141 захисна споруда цивільного захисту (126 - протирадіаційних укриттів та 15 сховищ). З них готові – 15, обмежено готові –  120, 6 – подані на списання по технічному стану

У наслідок збройної агресії на території Ніжинського району пошкоджень зазнали 852 житлових будинки, з яких 121 знищено повністю. За рахунок власних коштів мешканців пошкоджених будинків відновлено 534 помешкання, за кошти місцевих бюджетів – 63. За рахунок залучення коштів держбюджету для проведення першочергових аварійно-відновлювальних робіт відновлено 27 об’єктів по Дмитрівській і Талалаївській громадах. ДНЗ   "Сонечко" в смт. Дмитрівка  та ДНЗ № 25 «Зірочка» в м. Ніжині відновлено коштами резервного фонду державного бюджету. Всього відновлено 626 об’єктів, що складає 85,6% від пошкоджених споруд. Для часткового розв’язання проблеми з житлом було встановлено модульні будинки в с. Новий Биків. 16 сімей даного села виявили бажання проживати в цих будинках. Модульне містечко забезпечене всім необхідним для проживання.  

Під час бойових дій на території району зазнали пошкоджень 7 сільськогосподарських підприємств, 16 закладів торгівлі, 21 комунальний заклад, 1 заклад громадського харчування, 2 готелі, 1 СТО, 1 Фітнес-клуб, 4 виробничі підприємства та 2 державні підприємства. На їх відновлення витрати склали близько 118 млн грн.

      У ході проведення бойових дій постраждали й лінії електропередач та газопровід. Тому, без світла тривалий час перебували мешканці 21 населеного пункту, без газу – 10. Для усунення аварій залучались фахівці РЕМу та підрозділів Ніжинського відділення АТ «Чернігівгаз», яким в найкоротший термін вдалось все відновити.

Зусиллями військовослужбовців ЗСУ відновлено зруйновані мости через р. Сейм в м. Батурин на автодорозі загального користування  державного  значення  М02, в   с. Гайворон (Дмитрівська ТГ) та в с. Крути на автодорозі місцевого значення Т2514 Ніжин-Бахмач-Дмитрівка. Відновлено проїзд через р. В’юниця на автодорозі державного значення Р67 біля с. Хвилівка.

З початку квітня 2022 року року проведено поточний ремонт автодоріг М02 Кіпті-Глухів-Бачівськ, Р61 Батурин-Конотоп-Суми, Т2526 Ніжин-Бобровиця-Нова Басань, Т2514 Ніжин-Бахмач-Дмитрівка.

Нам вдалось отримати 2 субвенції з державного бюджету в рамках Програми з відновлення України на загальну суму 2,5 млн грн. Дані кошти вже спрямовані на капітальні ремонти Борзнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Христини Алчевської та Новобасанської сільської лікарської амбулаторії.

Постраждав від дій агресора й економічний сектор. Він отримав та продовжує зазнавати значних збитків. На Ніжинщині бізнес, в результаті пошкодження майна та техніки, зазнав збитків на суму понад 33 млн грн. Щоб допомогти бізнесу вистояти під час складної економічної ситуації в умовах воєнного стану фахівці Ніжинської районної військової адміністрації проводять роботу з підприємцями та залучають їх до участі в державній програмі єРобота. Відтак підприємці Ніжинщини отримали 14 мікрогрантів та 3 гранти із переробки на загальну суму близько 15 млн грн.

Осіб, які втратили роботу залучають до суспільно-корисних робіт, під час виконання яких громадяни отримують заробітну плату. Таких осіб у районі, станом на грудень 2022 року, 75.   

Більш детально за галузевими напрямками роботи пропоную ознайомитись нижче.

 

ЕКОНОМІКА, АПР, ТРАНСПОРТ ТА ЗВЯЗОК

Повномасштабне вторгнення рф на територію України внесло свої корективи в життя всіх українців та економічного сектору.

У 2022 році в усіх категоріях господарств району посівна площа склала 313 тис. га, що практично становить 80% до 2021 року. Це досить висока цифра, оскільки весняна посівна кампанія проходила в умовах тотального дефіциту паливо-мастильних матеріалів та мінеральних добрив, розмінування полів та перебування окупаційних військ на території району.

Зокрема, зерновими та зернобобовими культурами (озимими і ярими) було засіяно 172 тис. га, включно кукурудзою на зерно засіяно 123 тис. га, що склало 64% до 2021 року. Технічні культури посіяні на площі 136 тис. га (134% до 2021 року). Овоче-баштанні культури та картопля займали 0,5 тис. га (на рівні 2021 року). Під кормовими культурами площа складала 4 тис. га, що становить 66% до попереднього року.

За оперативними даними станом на 31.12.2022 року, всіма категоріями господарств намолочено всього 1358 тис. тонн зернових та зернобобових культур, технічних культур 359 тис. тонн.

Станом на 01.01.2023 року засіяно 37699 га зерновими та зерно-бобовими культурами, зокрема: під пшеницею – 35580 га, що складає 108 % від прогнозованого посіву; під ячменем – 1428 га, що становить 181% від прогнозу; під житом – 670 га, що становить 62 % під прогнозованого. Ріпаком засіяно 17217 га, що складає 138 % від запланованого.

Відповідно до наданої інформації від с/г підприємств, найбільші площі посіву на підприємствах:

  • Пшениця: ПП «Агропрогрес», ПСП «Пісківське», ТОВ АФ «ім. Шевченка», ТОВ «Наташа Агро».
  • Ячмінь: ТОВ АФ «ім. Шевченка», ТОВ «Ланагропрод». 
  • Жито: СПОП «Ксена», ТОВ «Нива-2008».
  • Ріпак: ТОВ «Бахмач-Агро» ТОВ «Агронадія», ТОВ «Крапивянське».

На 01.01.2023 року на території Ніжинського району обліковується 26101 голова ВРХ, з них корів – 9756 голів (молочних 7118 голів); свиней – 101934, вівць – 245. В період облоги Чернігівської області деякі молочні підприємства віддавали молоко на потреби громади, оскільки не мали ринку збуту.

З початком повномасштабного вторгнення підприємства АПК району зіткнулися з проблемою розмінування земельних ділянок, до Ніжинської РВА надійшло 34 звернення від сільгосппідприємств щодо виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів, які невідкладно було розглянуто та передано до ДСНС та військових підрозділів для вжиття відповідних заходів. Також надано 47 дозволів на обробіток полів агродронами та 63 на проведення робіт, пересування людей і техніки в комендантську годину.

Підприємства, які найбільше постраждали в наслідок бойових дії: ТОВ «НАТАША АГРО», ТОВ «Земля і Воля», СФГ «Незалежність», ТОВ «Бахмач Агро», ПрАТ «Кремінь», ПрАТ «Дмитрівське ЗПП», ФГ «Терешківське-В.О.», ТОВ АПК «Магнат». Попередньо, на відновлення необхідно буде витратити близько 118 мільйонів гривень.

Для поліпшення соціального-економічного рівня життя населення та підтримки і розвитку бізнесу Урядом України було запушено  програми:

  1. Програма «єРобота» розрахована на ініціювання великих сільгоспвиробників, малий та середній бізнес в створенні, розширені або зміні напрямків діяльності з фінансовою допомогою від держави, з подальшим створенням визначеної кількості робочих місць.

Відповідно до цієї Програми на сьогодні Ніжинський район отримав близько 17 мільйонів гривень інвестицій.

  1. Друга програма була спрямована на підтримку малих сільгоспвиробників, які обробляють від 1 до 120 га сільськогосподарських угідь або які утримують від 3 до 100 корів. Безповоротна допомога в розмірі 3100 грн виплачувалася за один гектар сільськогосподарських угідь (але не більше 372 тис. грн), а також 5300 грн за вирощену дійну корову (але не більше 530 тис. грн).

Цією програмою скористалися сільгоспвиробники району та приватні домогосподарства, виконавши необхідні умови для участі.

        Мінагрополітики веде перемовини з міжнародними партнерами стосовно продовження цієї програми у поточному році та збільшення фінансування.

3. Програма отримання рукавів для зберігання власно вирощеного зерна, якою могли скористуватися всі фермерські господарства, які мали від 100 до 10 тис. га в офіційному обробітку, при цьому їхній статус – власник чи орендар – не важливий. Як і юридичний статус: погоджувалися заявки як від юридичних осіб, так і від фізичних осіб-підприємців.

        Відповідно до зазначеної програми 30% цьогорічного збіжжя закладено до рукавів.

Для потреб ЗСУ та відновлення територій, постраждалих внаслідок війни, нагально потрібні людські ресурси.

У територіальних громадах Ніжинського району до суспільно корисних робіт у 2022 році залучено 75 зареєстрованих безробітних, які займалися плетінням сіток, благоустроєм територій, заготівлею дров для опалювального сезону,  роботи з підтримання у готовності захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням та їх експлуатації, пристосування існуючих підземних або наземних приміщень під найпростіші укриття.

 Відповідно до Постанови КМУ №328 від 20 березня 2022 року «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану» було встановлено забезпечити населення територіальних громад в регіонах, де тривають бойові дії продовольчими пакетами тривалого зберігання. До Ніжинського району надійшло 113116 продовольчих пакетів довготривалого зберігання. Це складає 46,7 % заявленої потреби для району.

Державну допомогу, у вигляді продовольчих пакетів довготривалого зберігання,  у повному обсязі передано на громади, які самостійно розподіляли їх на місцях.

 

НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

 

До відділу державної реєстрації Ніжинської районної державної адміністрації надійшло 3304 звернення з питань державної реєстрації, надано 3284  адміністративні послуги. Зареєстровано 914 земельних ділянок.

До бюджету за сплату адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно (в т.ч. за скорочені терміни розгляду) за 2022 р.  зараховано 587695, 34 грн. Близько 25% послуг у сфері державної реєстрації надаються на безоплатній основі особам, що належать до пільгових категорій.

 

ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ

 

За 12 місяців 2022 року до загального фонду районного бюджету надійшло 7507,3 тис. грн., в тому числі трансфертів з державного бюджету – 1168,1 тис. грн., трансфертів з місцевих бюджетів – 3298,9 тис. грн., власних доходів – 3040,3 тис. грн., що становить 99,9% від плану.

Видатки районного бюджету за 2022 рік склали 7470,1 тис. грн.., що становить 89,3 % уточнених призначень, а саме :

- на заходи з територіальної оборони – 316,0 тис. грн.;

- на державне управління – 2721,4 тис. грн.., з яких на утримання районної ради – 2335,9 тис грн., на програми райради – 316,2 тис грн., на програми РДА – 69,3 тис. грн..;

- на виконання програм по соціальному захисту та соціальному забезпеченню – 2593,4 тис. грн., 

- інша субвенція Бахмацькому міському бюджету – 1839,3 тис. грн.

Видатки спеціального фонду районного бюджету склали 240,5 тис грн.. Це видатки районної ради на придбання товарів і оплату послуг в сумі 64,0 тис грн. та видатки на виконання заходів «Програми організації та розбудови територіальної оборони в Ніжинському районі на 2021-2022 роки» в сумі 176,4 тис. грн..

 

 

БУДІВНИЦТВО ТА ЖКГ

 

У 2022 році в наслідок збройної агресії на території Ніжинського району пошкоджень зазнали 852 житлових будинки, з яких 121 знищено повністю, 731 підлягає відновленню. Станом на 09.12.2022 за рахунок власних коштів мешканців пошкоджених будинків відновлено 534 будинки, за кошти місцевого бюджету - 63 будинки, із залученням коштів державного бюджету для проведення першочергових аварійно-відновлювальних робіт відновлено – 31 об’єкт. 95 сімей  та 8 об’єктів соціальної сфери отримали будівельні матеріали. Два об’єкти дошкільної освіти відновлено коштами резервного фонду державного бюджету. Всього відновлено 626 об’єктів, що складає 85,25%.

В с. Новий Биків встановлено модульне містечко, в якому проживає 16 сімей.

Опалювальний сезон в громадах почався вчасно. Три заклади освіти переведено на альтернативне опалення.

У 2022 році проведено поточний ремонт автодоріг М-02, Р-61, Т-25-26, Т-25-14.

Проведено поточний ремонт комунальних доріг в Бахмацькій та  Бобровицькій  громадах.

 У громадах району ліквідовано 125 несанкціонованих сміттєзвалищ, зібрано 1854 м3 побутових відходів, висаджено 4327 дерев та кущів, прибрано та впорядковано 21,023 тис. м2 доріг, 237 зупинок транспорту. Громадами витрачено  17,437 млн. грн. на благоустрій територій. У січні 2022 року проведено комплексну інвентаризацію 13-ти місць накопичення заборонених і непридатних до використання в сільському господарстві хімічних засобів захисту рослин на території району. Складено відповідні акти.

Протягом 2022 року видано 9 містобудівних умов та обмежень та 3 будівельних паспорти. Розглянуто та погоджено 12 проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надано 4 витяги з містобудівної документації.

 

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ, ЗАПОБІГАННЯ НАСЛІДКАМ НС

 

Починаючи з перших днів звільнення території району від ворожих військ, з метою збереження життя і здоров’я людей та забезпечення активізації весняно-польових робіт було організовано розмінування території району. Особовим складом військової частини А3160, батальйону територіальної оборони та підрозділами ДСНС проведено обстеження та розмінування 59,812 тис. га полів, польових доріг та околиць 22 населених пунктів, 47 об’єктів інфраструктури та підприємств, 8,57 км газопроводів та 5 км ліній електропередач. Завершено гуманітарне розмінування 12 населених пунктів (продовжуються по 9 населених пунктах). Розміновано 1649 домогосподарств. Виявлено, зібрано та знищено 27625 вибухонебезпечних предметів.

13 ТГ району забезпечують функціонування двадцяти трьох місцевих пожежних  підрозділів, де на цілодобовому чергуванні знаходиться 26 пожежних автомобілів. Також в районі працює 6-ть підрозділів ДСНС, в постійній готовності знаходяться 24 одиниці пожежно-рятувальної техніки.

На території району на обліку знаходиться 141 захисна споруда цивільного захисту (126 - протирадіаційних укриттів та 15 сховищ), з яких  готових -15 (10,6 %), обмежено готових – 120 (85 %), не готових – 3 (2%). На даний час на території Ніжинського району знаходиться на обліку 244 найпростіших укриттів, з яких 3 новозбудовані.

З метою приведення фонду ЗСЦЗ в належний стан утримання забезпечення їх інвентарем та обладнанням, територіальними громадами було виділено                    14891,00 тис. грн. Покращено готовність  52 захисних споруд  цивільного захисту, споруд подвійного призначення та 60 найпростіших укриттів, шляхом поточних ремонтних, регламентних робіт, тощо.

Місткість укриттів вторинної ланки медицини забезпечує укриття найбільшої робочої зміни та хворих в закладах. В укриттях є запаси питної води, стільці, ліжка, засоби надання першої медичної допомоги, переважна більшість має підведені комунікації.

У 2022 році системи оповіщення (сирени та гучномовці) наявні в п’яти територіальних громадах.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

 

У 2022 р. в управлінні соціального захисту населення 28678 сімей отримує 69 різних видів допомоги, компенсацій, пільг, субсидії на тверде паливо, субсидій на скраплений газ та  житлово-комунальні послуги на загальну суму 309860,8 тис. грн.

Субсидією на житлово-комунальні послуги у 2022 році користувалось 17510 сімей. Субсидія нарахована та виплачена на суму 179949,1 тис. грн.

 Субсидія для придбання твердого палива та скрапленого газ у 2022 році призначена 3397 сім’ям  на суму 11079,5 тис.  грн. ( середній розмір 3251грн.).

В управлінні на обліку у 2022 році перебувало 32 прийомні сім’ї, в яких проживало 52 дитини, 4 дитячих будинків сімейного типу, в яких проживало 19 дітей, патронатна сім’я,  в якій проживало 2 дітей. У 2022 році їм виплачено державну соціальну допомогу на суму 8408,8 тис. грн.

На обліку в управлінні у 2022 році перебувало 15003 внутрішньо переміщених осіб (11064 сімей) . 14773 особам нарахована грошова допомога на проживання  на суму105959,8 тис. грн.

В 2022 році призначено пільги:

  •   на житлово-комунальні послуги 9649 пільговикам на суму 35923,3 тис. грн.
  •   на придбання твердого палива та скрапленого газу 1222 особам на суму 2915,4 тис. грн.

Надано статус 108 особам, а саме:

15  особам з інвалідністю внаслідок війни (учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, учасники бойових дій на території інших держав),

25 особам - за померлого ветерана війни (вдови учасники ліквідації на ЧАЕС, учасники бойових дій),

22 особам з інвалідністю внаслідок війни ( збройна російська агресія),

 62 член сім’ї загиблих Захисників/Захисниць України та ветерана війни.     .

У 2022 році компенсація за надання соціальних послуг фізичним особам призначена та виплачувалась 2478 особам на загальну суму 2380,4 тис. грн.

На обліку у 2022 році перебувало 1550 осіб постраждалого населення внаслідок Чорнобильської катастрофи з них: 258 дітей, 343 постраждалих, 949 учасників ліквідації наслідків аварії 1, 2, 3 категорій, з яких 223 особи з інвалідністю. Зазначеній категорії осіб виплачено компенсацій та пільг на суму 3671,9 тис. грн.

Санаторно курортне лікування в 2022 році отримали 23 учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії, а 30 осіб отримали статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У 2022 році санаторно - курортне лікування пройшли 69 осіб (61 особа з інвалідністю загального захворювання на суму 247 тис грн., 3 учасники бойових дій з числа АТО на суму 47 тис. грн., 5 інвалідів війни).

Компенсація за невикористане санаторно-курортне лікування виплачена 87 особам на суму 44703 грн.

85 дітям з інвалідністю надані реабілітаційні послуги в обласному центрі соціальної реабілітації дітей з інвалідністю “Відродження” за кошти бюджету Чернігівської обласної ради;

 33 дітей з інвалідністю пройшли реабілітацію на платній основі у приватних реабілітаційних установах на загальну суму 691 тис. грн.

Одноразова матеріальна допомога в 2022 році виплачена 48 особам на суму 47,5 тис. грн.

Згідно постанови КМУ від 16 вересня 2022 року № 1041 управління підготувало справи отримувачів субсидії та пільги до передачі Пенсійному фонду України для подальшого нарахування та виплати з 01.01.2023 року Пенсійним Фондом України.

 

СЛУЖБА У ПРАВАХ ДІТЕЙ

 

У районі нараховується 335 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них – 33 дітей отримали статус у 2022 році, зняті – 50.

На місцевому обліку з усиновлення ССД Ніжинської РДА перебуває 114 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, з них - 12 дітей поставлені на облік з усиновлення протягом поточного року, 8- знято з обліку.

Під опікою, піклуванням перебуває 205 дітей, з них – 30 дітей влаштовано протягом звітного року. 37 фактів припинення опіки, піклування над дітьми протягом 2022 р.

У 34 прийомних сім’ях району виховується 64 дитини. В 1 прийомну сім’ю довлаштовано дитину, позбавлену батьківського піклування та перепрофільовано прийомну сім’ю в дитячий будинок сімейного типу, 1 прийомна сім’я припинила функціонування (Носівська ТГ) (1 прийомна дитина влаштована до прийомної сім’ї в Талалаївську ТГ).

У 3 дитячих будинках сімейного типу виховується 11 дітей.

У сім’ю патронатного вихователя влаштовано 2 дітей. 1 патронатна сім’я припинила функціонування.

З 24.02.2022 року за кордон евакуйовано 4 сімей опікунів, піклувальників (9 дітей), 1 прийомна сім’я (2 дітей), надано відповідні дозволи на виїзд.

28 дітей перебувають на повному державному забезпеченні в закладах. 

На квартирному, соц.-квартирному обліку перебуває 363 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа. Протягом звітного періоду на вище вказаний облік поставлено 22 дітей.

На обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах перебуває 292 дітей, з них 49 дітей – протягом 2022 року.

Службами у справах дітей ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 – 35 осіб.

До суду направлено 14 позовних заяв про позбавлення батьківських прав, з них 3 щодо осіб, у яких діти були відібрані

Розглянуто 85 заяв про надання дозволів на вчинення правочинів щодо відчуження або набуття житла та майна дітей, за результатами яких надано дозволів щодо 92 дітей.

КУЛЬТУРА, ОСВІТА, СІМЯ, МОЛОДЬ І СПОРТ

Мережа закладів освіти територіальних громад району у 2022 році зменшилася на 9 ЗЗСО (5 шкіл та 4 філії) і 2 ЗДО. У 2022-2023 н. р. загальна кількість закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) становила 108 та 8 філій і 68 ЗДО.

У серпні 2022 року 37 ЗЗСО та 17 ЗДО мали власні захисні споруди цивільного захисту та найпростіші укриття, ще у 57 – проводилися відповідні роботи.  

 01 вересня 2022 року навчання за очною та змішаною формою розпочали 52 ЗЗСО та 21 ЗДО.

Протягом вересня-жовтня 2022 року у Батуринській, Бахмацькій, Талалаївській, Мринській громадах розпочалося будівництво модульних укриттів та продовжувалися роботи по приведенню у відповідність до норм укриття в інших громадах.

Ніжинською РВА було залучено фонд ЮНІСЕФ в Україні по облаштуванню наявних укриттів в закладах освіти п’яти ТГ району (Нова Басань, Талалаївка, Бахмач, Борзна, Батурин).

Станом на 31.12.2022 року:

  •  у 89 ЗЗСО (77%) та 56 ЗДО (54%) запроваджена очна та змішана формами навчання; 27 ЗЗСО та 4 ЗДО – навчалися дистанційно і 43 ЗДО перебували на простої;
  • 73 ЗЗСО та 9 ЗДО мають генератори, різної потужності. На період надзвичайної ситуації у разі тривалого відключення електроенергії працювати мали змогу 11 закладів;
  • на період надзвичайної ситуації, у разі тривалого відключення електроенергії, строком до 10 діб 30 закладів освіти  мали змогу продовжити навчальний процес (3 – мають пічне опалення, 27 генератори, здатні забезпечити роботу системи опалення); 
  • для роботи генераторів створений резерв пального до трьох діб, також проведені тендера по закупівлі пального для забезпечення їх роботи до 10 діб;
  • у 7 ЗЗСО злита вода з опалювальної системи.

У районі нараховується 81 Будинок культури, 65 клубів, 3 клуб-бібліотеки, 1 Будинок фольклору, 3 Центри дозвілля, 2 Будинки народної творчості, 132 бібліотеки, 12 музеїв, 4 школи мистецтв. У закладах культури працює 736 чол., з яких 132 чол.  перебуває на простої.

З вересня 2022 року надано погодження на проведення 111 масових заходів (24 концерти, 57 спортивних заходів, 20 тренінги та покладання квітів) з них 25 благодійних, на яких зібрали 139 161 гривню на підтримку Збройних Сил України.

В червні 2022 року створено 2 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства в м. Ніжин та Ніжинському районі, за сприяння Бюро гуманiтарної допомоги USAID (Канада, Великобританія), МінСоцПолітики України та виконавчого партнера ГО «Інноваційні соціальні рішення», якими проводиться профілактична робота з кривдниками, реабілітаційні заходи з жертвами насильства в партнерстві з місцевими органами влади району.

Всього станом на 31.12.2022 року у 7 громадах Ніжинського району функціонує 9 мобільних бригад (Борзна, Височанське, Комарівка, 3 у Ніжині, Носівка, Плиски, Талалаївка) та 2 консультативні служби (Ніжин та Носівка), які надають послуги особам постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

 

ВЗАЄМОДІЯ З ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

У особливих умовах, пов’язаних з військовою агресією була проведена допомога громадам в напрямку постачання гуманітарної допомоги. Одна із найсуттєвіших проблем – забезпечення населення медичними препаратами.

Всього було отримано та розподілено 15 вантажів із медичними препаратами, які розподілялися між територіальними громадами району, первинними та вторинними заклади медицини.

Здійснювалася координація дії благодійних організацій та волонтерів стосовно розподілів благодійної допомоги в громади, які були доступні для гуманітарних вантажів. Адже в період ведення бойових дій на території району частина населених пунктів шести територіальних громад району були окуповані: Дмитрівська, Лосинівська, Талалаївська, Новобасанська та Макіївська, Бобровицька. Всього 30 населених пунктів з населенням 19,5 тис. чоловік були без можливості доступу гуманітарних вантажів понад місяць.

З квітня 2022 року гуманітарною допомогою забезпечено деокуповані населені пункти. Надзвичайно суттєвою допомогою стали гуманітарні вантажі, що надходили з Чернігівської обласної військової адміністрації.

Щоденно, протягом березня-квітня здійснювався збір оперативної інформації від кожного органу місцевого самоврядування щодо ситуації по забезпеченню життєдіяльності на територіях, вбитих та поранених цивільних громадян. 

Із числа жителів Ніжинського району в 2022 році в період бойових дій загинуло 65 цивільних осіб із них – 2 дитини та 95 чоловік із числа військових ЗСУ.

На кінець 2022 року почалися було відкрито та облаштовано 33 Пункти незламності та 12 пунктів підтримки для населення.

Спільно з органами місцевого самоврядування створено базу наявності приватних будинків для розміщення евакуйованих сімей із зони бойових дій
(148 сімей).

МЕДИЦИНА

На території Ніжинського району функціонує 6 закладів охорони здоров’я вторинної ланки медицини та 8 первинної ланки медицини
(44 амбулаторії та пунктів здоров’я, а також 94 фельдшерських пунктів).

Всі заклади перебувають у комунальній власності територіальних громад.

Станом на 01.01.2023 року відбулася передача матеріальних активів, прав та зобов’язань, балансових розрахунків з комунального некомерційного підприємства «Ніжинська центральна районна лікарня» Ніжинської районної ради до комунальної власності Ніжинської територіальної громади.

Максимальна потужність по лікарнях для розміщення хворих – 1078 чоловік. Основна проблематика діяльності закладів в першому півріччі 2022 року була пов’язана з початком військової агресії та відповідно забезпечення медичними препаратами. Ніжинська РВА активно надавала допомогу всім закладам. 

В результаті спільних дій вдалося уникнути кризових ситуацій по наданню медичної допомоги як населенню, так і хворим.

З початку війни поранених серед ЗСУ і тероборони – 200 осіб., цивільних – 56 осіб. Серед постраждалих, кому надавалася допомога медичними закладами району - 6 дітей.

Заклади первинної ланки медицини оснащені генераторами або мають системи опалення на твердому паливі.

Продовжується вакцинація на території району. Працює 37 пунктів вакцинації. Всі лікарні оснащені кисневими станціями.

ОРГАНІЗАЦІЙНА РОБОТА ТА ЦИФРОВИЙ РОЗВИТОК

За звітний період забезпечено підготовку і проведення 5 засідань колегій районної державної адміністрації. Розглянуто 10 питань.

Організаційно забезпечено підготовку і проведення: розширених нарад при голові райдержадміністрації; семінарів-навчань селищного, сільських голів селищної, сільських рад; робочих поїздок голови районної державної адміністрації до територіальних громад району.

Відбулось 6 семінарів-нарад голів територіальних громад, де розглянуто 27 питань.

Проведено п’ять виїзних робочих нарад з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, головами і активом Новобасанської та Бобровицької, Бахмацької, Дмитрівської та Батуринської, Борзнянської, Височанської, Комарівської та Плисківської, Лосинівської та Макіївської територіальних громад. За результатами нарад було видано ряд доручень.

У зв’язку з військовим станом заходи заплановані на 2022 рік проведені не в повному обсязі.

Протягом звітного періоду виконувалося налаштування та запуск в експлуатацію ПТК Starlink з його подальшою передачею територіальним громадам та пунктам незламності.

Для потреб адміністрації налаштовано і підготовлено до швидкого розгортання на випадок блекауту ПТК Starlink. Забезпечено його інтеграцію у власну локально-обчислювальну мережу.

ДІЛОВОДСТВО ТА КОНТРОЛЬ

Протягом 2022 року головою видано 215 розпоряджень.

На контроль поставлено 714 документів. Взято на контроль розпоряджень голови райдержадміністрації – 12, за пропозиціями заступників голови районної державної адміністрації знято з контролю 10 розпоряджень.

Проведений моніторинг виконання 67 доручень, а це 153 завдання. 122 завдання вже виконані, 31 - залишаються на контролі, оскільки мають віддалені в часі або періодичні терміни виконання.

Проконтрольовано виконання 4140 документів. На виконання розпоряджень та доручень голови обласної державної адміністрації та його заступників направлено 140 інформації, 4000 - на виконання листів від департаментів, секторів, управлінь, відділів обласної державної адміністрації та інших державних установ.

За звітний період на розгляд райдержадміністрації надійшло 17 звернень від депутатів усіх рівнів. Відповіді по зазначеному виду документів надані в установлені терміни.

Упродовж звітного періоду на особистий прийом до керівництва райдержадміністрації звернулися 26 громадян, яким надано відповідні роз’яснення на місці або надіслані письмові відповіді у встановлений законодавством термін.

На адресу районної військової адміністрації надійшло 1119  звернень громадян.

АРХІВ

У звітний період надавалась методична та практична допомога в розробленні положень про архівні підрозділи, експертні комісії та інструкції з діловодства (15), у  складанні  18 актів про вилучення до знищення (3601 справа (по 319 поз.)). Розглянуто 25 номенклатур установ на 2022 рік.

Здійснено 5 перевірок роботи архівних підрозділів, з них: комплексна-1, контрольних – 1, тематичних – 3 (у 2 півріччі перевірки не проводились). Відповідно до «Плану заходів щодо здійснення контролю за наявністю, станом і рухом документів НАФ на 2020-2024 роки Державного архіва Чернігівської області» проведено перевіряння наявності документів по 16 фондах 3048 од.зб.

Розроблено та погоджено з експертно-перевірною комісією Державного архіву Чернігівської області описи справ постійного зберігання 16 установ (організацій) на 688 од.зб. управлінської документації та описів справ з кадрових питань (особового складу) 18 установ( організацій, підприємств) на 3263 од.зб..

Також, проведено відбір та експертиза цінності фотодокументів, що підлягають внесенню до Національного архівного фонду- 1 од. зб; 67 од.обл. (м.Бахмач) та 1 од.зб. 10 од.об. (м.Бобровиця).

          За 2022 рік до архівного відділу на постійне зберігання прийнято 1033 од. зб. управлінської документації Національного архівного фонду від 26 установ і організацій. Надійшло 2 нові фонди (Бобровиця- 1, Ніжин -1)

          За звітний період надійшло та розглянуто 946 письмових звернень від юридичних та фізичних осіб, а саме: тематичних – 343, майнових -359, соціально-правового характеру – 244.

 

ВИСВІТЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ В ЗМІ

На офіційному сайті Ніжинської райдержадміністрації та сторінці Фейбук постійно висвітлював зміни в законодавстві України (27 публікацій); інформаційні новини Кабінету Міністрів України (86 публікацій); офіційні повідомлення Офісу Президента України (165 публікацій); галузеві новини (129 публікацій); новини району (123 публікації); звіти про отримання гуманітарної допомоги (26 публікацій); розпорядчі документи щодо організації життєдіяльності району в умовах воєнного стану (32 публікації);  наради, семінари та виїзні наради (69 публікацій); пам’ятні дати (63 публікації); оперативна інформація в Ніжинському районі (30 публікацій).