back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

15 вересня 2020

На минулому тижні виникла 1 пожежа:

Ввечері 11 вересня до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу господарчої за адресою: Ніжинський район с. Пашківка, вул. Жовтнева. Господарча будівля, розміром 10х5. Внаслідок пожежі вогнем знищено господарчу будівлю на всій площі. Причина пожежі: необережність під час куріння.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

 

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС України у  Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

Обережно - ГРИБИ!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

-  вживання отруйних грибів;

-  неправильне приготування умовно їстівних грибів;

-  вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

-  вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

   Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!

-  Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

-  Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

-  якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

-  поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

-  невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

-  з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

-  ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

-  "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

-  Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

-  Не куштуйте сирі гриби на смак.

-  Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. -            Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

-  Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

-  При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

-  Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

-  Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

-  Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

-  Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

-  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

-  "Усі їстівні гриби мають приємний смак".

-  "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".

-  "Усі гриби в молодому віці їстівні".

-  "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

-  "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".

-  "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

-  "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

-  "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

   Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

1.            Викличте "Швидку медичну допомогу".

2.            Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.            Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4.            З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

             

   Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

 

Шановні громадяни!

 У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області