back

Надання пільг в монетизованій формі населенню району в опалювальний період 2019-2020 років

21 липня 2020

З 01 жовтня 2019 року, відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово – комунальних послуг у грошовій формі» пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються у грошовій формі.

 

 Механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг новий, при цьому порядок розрахунку пільги залишається майже незмінним. Розмір пільги щомісячно розраховує управління соціального захисту населення.

 

Сума пільги розраховується виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом. На розрахунок пільг також впливають ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

 

Важливо, що паралельно функціонують дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

 

Пільги у грошовій готівковій формі надаються відповідно заяви поданої пільговиком до управління соціального захисту. Відповідно до Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі», раніше було передбачено, що заяву можна було подати лише до 15 жовтня (15 травня), тобто з початку опалювального (неопалювального) сезону. Але враховуючи те, що переважна більшість пільговиків не встигала подавати відповідні заяви до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, у зв’язку з чим не мала можливості отримувати пільги у грошовій готівковій формі, уряд 27 грудня 2019 року вніс зміни до Порядку в частині подовження терміну подання заяви виплати пільги у грошовій готівковій формі. З січня 2020 року пільгові категорії населення мають можливість у будь-який час перейти на виплату пільг готівкою для оплати житлово-комунальних послуг.

 

Виплата пільг у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування управлінням соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку та через поштові відділення. Особи, які отримують готівку, сплачують за спожиті комунальні послуги повну суму платіжки.

 

Пільги у безготівковій формі призначаються автоматично, без звернення громадян. Кошти за надані пільги у безготівковій формі перераховуються надавачам послуг через АТ «Ощадбанк» щомісячно (до 18 числа наступного місяця) у встановленій законодавством послідовності: газопостачання, централізоване водопостачання, електропостачання, вивезення побутових відходів. Тобто Ощадбанк здійснює перерахунок коштів не за пропорційним принципом (коли за кожну послугу проводився розрахунок в рівних відсотках від суми), а за пріоритетним принципом – як визначено постановою. Якщо нарахована сума пільг достатня, то сплата всіх послуг здійснюється на 100%. Якщо нарахованих сум недостатньо, буде сплачено лише за ті послуги, на які вистачить коштів. А послуги, за які потрібно доплатити – Ощадбанк надсилає СМС (з розмірами доплати за кожним видом послуги). Якщо ж виникне залишок коштів, то вони будуть перераховані на наступний місяць.

 

Новий механізм дозволяє населенню заощадити частину коштів і залишити їх собі. Це залежить від того, у якій формі вони отримують  виплату: у готівковій чи безготівковій формі. Якщо у готівковій – після повного розрахунку з надавачами послуг особа може залишити заощаджені кошти собі. Якщо у безготівковій – всі заощаджені кошти зможуть отримати лише після завершення опалювального періоду (орієнтовно з червня). Повідомлення про суму заощаджених коштів Ощадбанк надішле отримувачам пільг СМС - повідомлення. Якщо особа має рахунок в Ощадбанку, то ці кошти автоматично будуть зараховані на цей рахунок, у випадку, коли рахунок не відкритий – його можна відкрити з червня по грудень поточного року включно і на нього будуть зараховані ці кошти.

 

Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг в опалювальному періоді 2019-2020 роки скористалися 2207 осіб, що складає майже 32 % від загальної кількості пільговиків. У безготівковій формі отримали пільги 1925 осіб на загальну суму 4,7 млн. грн.. Станом на 01.07.2020 року подали заяви для нарахування пільг готівкою 296 пільговика, їм нараховані пільги на загальну суму 947,1 тис. грн., з них: на банки 154 особи на суму 601,0 тис. грн., через поштові відділення – 142 особи на суму 346,1 тис. грн..

 

За 6 місяців 2020 року пільги готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу отримали 334 пільговики на загальну суму 675,1 тис. грн., з них : 189 ветерани війни, 36 осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, 20 багатодітні сім’ї, 84 особи, які мають право на пільги за професійною ознакою, 5 ветеранів органів внутрішніх військ та ветеранів військової служби.

Управління соціального захисту наслення Ніжинської РДА