back

Ботулізм

16 липня 2020

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляють бактерії ботулізму.

 

Факторами передачі збудників ботулізму можуть бути продукти, забруднені ґрунтом, в яких нагромаджуються токсичні і живі мікроорганізми. Але найчастіше причиною хвороби є вживання в їжу інфікованої консервованої продукції (особливо домашнього виготовлення), а також м’ясних продуктів, риби в’яленої, копченої та баликів, грибів, овочів і фруктів. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

 

Збудник захворювання – Clostridium botulinum- анаероб, широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при +120° С ). Збудник також міститься в озерах, морях, мулі, у вмісті кишечника тварин, птахів, молюсків і риб.

 

Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

 

Недуга починається гостро, раптово. Водночас з’являються симптоми нехарактерні для ботулізму: тошнота, блювання, слабкість, пронос. Пізніше додаються вже симптоми специфічні: погіршення зору, поява «туману» і «сітки» перед очима, опущення віка, різка слабкість, запаморочення, сухість слизових оболонок рота та глотки, що викликає відчуття чужорідного тіла в горлі, важкість ковтання, розлад мови аж до втрати голосу. З’являються значні розлади дихання, які можуть стати причиною смерті на 2-5-й день хвороби.

 

 У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології.

 

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області попереджає:

· Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

·  Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.

·  Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип'яченою водою.

·  Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.

·  Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип'ятити.

·  Якщо кришка банки здулася – консерви треба негайно викинути.

·  Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

 

 Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

 Бережіть своє здоров’я !!!!

 

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області