back

Обговорили роботу закладів охорони здоров`я району

13 липня 2020

Голова райдержадміністрації Григорій Ковтун разом із головою районної ради Олегом Бузуном провів зустріч з головними лікарями Ніжинської центральної районної лікарні, районного центру первинної медико-санітарної допомоги та з завідуючими амбулаторій сімейної медицини.

 

Темою для обговорення стали стан забезпечення медикаментами закладів охорони здоров’я та жителів району, а також робота закладів первинної ланки медицини і шляхи покращення надання медичних послуг населенню громад Ніжинщини.

 

Як повідомив головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Іван Бондар, усі амбулаторії та фельдшерські пункти забезпечені у повному обсязі ліками для першої невідкладної допомоги, а також, у зв’язку з епідемією COVID-19, дезінфікуючими розчинами та засобами особистого захисту. Таке ж забезпечення має і Ніжинська центральна районна лікарня, - повідомив генеральний директор закладу Юрій Солодько.

 

Та є проблема у громадах району з наявністю аптек. При деяких ФП та амбулаторіях створені невеличкі аптечні пункти, котрі повністю покривають потребу населення у ліках. Тож очільник району доручив головному лікарі центру ПМСД Івану Бондарю продумати можливі шляхи відкриття аптечних пунктів при всіх ФП та амбулаторіях.

 

До слова, у Ніжинському районі функціонує 30 фельдшерських пунктів, наявні ще 12, але в них немає фахівців. Тож тему кадрового забезпечення теж піднімали під час засідання, намагались з’ясувати об’єктивні причини небажання фельдшерів працювати у селі.

 

Варто зауважити, що медична реформа первинної ланки медицини не передбачає функціонування фельдшерських пунктів. У Ніжинському районі їх утримують сімейні лікарі, сільські ради та інвестори, розуміючи гостру необхідність населення в отриманні медичної допомоги безпосередньо на місці, у своєму населеному пункті, адже сімейний лікар може знаходить досить далеко від свого пацієнта. Та й питання транспортного забезпечення медиків залишається досить актуальним по деяким амбулаторіям.

 

Крім того, у ході обговорення очільники району з’ясували усі проблеми й потреби завідуючих амбулаторій сімейної медицини району, а головному лікарю центру ПМСД доручили розробити план розвитку закладів охорони здоров’я первинної ланки та шляхи покращення медичних послуг для населення.

Відділ організаційної та інформаційної діяльності, діловодства та контролю РДА