back

Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення засобами для орієнтування, спілкування та обміну інформацією

07 квітня 2020

Механізм забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації визначено Порядком забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 року № 321 (зі змінами) (далі – Порядок).

 

Пунктом 7 Порядку визначено, що особам з інвалідністю по слуху та дітям з інвалідністю по слуху віком від 7 років виплачується компенсація за придбання мобільного телефона (з функцією відео спілкування).

 

Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по слуху та дітям з інвалідністю по слуху за мобільний телефон для письмового спілкування є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та фіскальний чек, що підтверджує його придбання.

 

Особи з інвалідністю по слуху, законні представники дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років можуть придбати планшет замість мобільного телефона (з функцією відео спілкування) із строком п’ять років, на який видано виріб.

 

Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років, що надали фіскальний чек, який підтверджує придбання планшета замість мобільного телефона для письмового спілкування, відшкодовується вартість планшета в межах граничної ціни на мобільний телефон для письмового спілкування.

 

Відповідно до пункту 8 Порядку особам з інвалідністю І і ІІ групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 14 років виплачується компенсація за придбання годинника (електронного – дітям від шести років), мобільного телефона (дітям від семи років).

 

Особам з інвалідністю І групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від шести років виплачується компенсація за придбання палиці тактильної.

 

Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по зору та дітям з інвалідністю по слуху за вищезазначені вироби є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по зору, та фіскальний чек, що підтверджує придбання товару, зазначеного в додатку 2 до Порядку.