back

Увага! Важлива інформація! Ще раз про коронавірус!

01 квітня 2020

З метою покращення матеріального забезпечення закладів охорони здоров’я району, придбання засобів індивідуального захисту для медичних працівників та дезінфікуючих засобів для боротьби з хворобою COVID-19 з районного бюджету було виділено 235 тис. грн. Вертіївська та Лосинівська ОТГ перерахували центру первинної-медико санітарної допомоги 38 тис. грн. Необхідні засоби індивідуального захисту та дезрозчини вже замовлені, їх поставка очікується у першій половині квітня. Проте на сьогодні, аби прийняти перших пацієнтів чи хворих з підозрою на коронавірус, сімейні лікарі та медперсонал районної лікарні усім необхідним забезпечені - масками, респіраторами, костюмами, антисептиками та дезінфікуючими розчинами. На даний момент важко передбачити потребу, проте зрозуміло, що наявних засобів на довго не вистачить, тому Центральна районна лікарня відкрила спеціальний рахунок, на який кожен небайдужий може перерахувати кошти та надати посильну допомогу у боротьбі з COVID-19, а головне – захисті медичних працівників, адже від їх здоров’я залежить життя усього населення.

 

Реквізити благодійного рахунку: КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» Ніжинської районної ради Чернігівської області, ЄДРПОУ/ДРФО 02006389 АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 353586)

№ UA083535860000026006051443159 (поточний рахунок).

 

Варто зауважити, що інфекційне відділення Ніжинської центральної районної лікарні буде приймати для нагляду контактних осіб з хворими на COVID-19, виділено 5 боксів, розрахованих на 15 ліжок. Проте у разі массового захворювання госпіталь для спостереження буде збільшений за рахунок перепрофілювання неврологічного та лор-очного відділень. Лікування  хворих на коронавірус відбуватиметься у Ніжинській центральній міській лікарні, Чернігівській обласній дитячій лікарні та Чернігівській міській лікарні № 2.

 

Наразі, станом на 01 квітня 2020 року, на Ніжинщині не зафіксовано жодного випадку захворювання на COVID-19 та контроль за виконанням заходів недопущення поширення коронавірусу відбувається щоденно. Розпорядженням голови райдержадміністрації, у разі виникнення у Ніжинському районі надзвичайної ситуації місцевого рівня, тобто при появі вогнища захворювання на COVID-19, призначено керівника робіт з ліквідації надзвичайної ситуації, в особі заступника голови райдержадміністрації Оксани Мелашенко, та затверджено склад штабу.

 

 Під час останнього позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, що відбулось 31 березня, обговорили питання роботи пунктів пропуску, мобільних медичних бригад для надання посильної допомоги хворим, взаємодії первинної та вторинної ланки охорони здоров’я, у разі виявлення вогнища захворювання COVID-19. Ситуація в районі контролюється всіма відповідальними структурами. Проте дуже важливо щоб кожен житель району беззаперечно дотримувався правил карантину, бо лише спільними зусиллями ми зможемо зупинити цю хворобу.

 

Шановні жителі Ніжинщини, якщо ви приїхали з-закордону або контактували з особами, що повернулись з-закордону, дотримуйтесь правил гігієни та користуйтесь захисними масками, по можливості не виходьте на вулицю, самоізолюйтесь.

 

 Що робити, якщо у вас симптоми  застудного захворювання

  1. Залишайтесь вдома.
  2. Зателефонуйте своєму лікареві.
  3. Опишіть своємулікарю симптоми, історію подорожей. Окремопо трібно розповісти, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані (наприклад, такими, щоповернулися з країн з місцевим розповсюдження вірусу).
  4. Виконуйте інструкції свого лікаря.
  5. При невідкладних станах - температура вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання - набирайте 103.

 

Пам’ятайте, більшість респіраторних захворювань мають схожі симптоми.

 

Підстави для підозри COVID-19: кашель; ускладненедихання; підвищена температура; протягом останніх 14 днів ви перебували в країні, де зафіксовано COVID-19; контактування з людиною, інфікованою коронавірусом.

 

Якщови маєте симптоми COVID-19, не потрібно негайно йти до свого лікаря або в найближчу лікарню. Не потрібно самостійно приймати рішення та йти на тестування стосовно наявності COVID-19. По-перше, рішення про необхідністьтестування приймає ваш сімейний лікар або терапевт. По-друге, в лабораторії та лікарні збільшується ризик підхопити вірус, якщо поруч буде людина з коронавірусом.Не потрібно робити тест на коронавірус людині зі звичайним ГРВІ. Перше, щопотрібно зробити, це – подзвонити лікарю, з яким укладено декларацію. Якщо ви не уклали декларацію, одразу телефонуйте на:

  • гарячу лінію з питань коронавірусу в Чернігівській області 0800507070,
  •  на гарячулінію МОЗ 0-800-505-201
  •  Центр громадського здоров’я +38 044 425 43 54
  • Урядовий контакт-центр за номером 1545.

 

Подальший алгоритм дій вам скаже ваш лікарабо оператор контакт-центру, на який ви зателефонували.

 

Номери телефонів закладів охорони здоров’я Ніжинського району:

Лосинівська амбулаторія ЗПСМ – 6-12-43

Вертіївська амбулаторія ЗПСМ – 6-81-71

Галицька амбулаторія ЗПСМ – 6-73-93

Крутівська амбулаторія ЗПСМ – 6-93-43

Талалаївська амбулаторія ЗПСМ – 6-52-75

Ніжинська амбулаторія ЗПСМ – 7-43-79 (реєстратура ЦРЛ)

Приймальне відділення ЦРЛ – 7-46-46

Інфекційне відділення ЦРЛ – 7-42-69.

 

Що робити для профілактики коронавірусу та зменшення ризику поширення?

  1. Бути свідомими та зменшити соціальну активність.
  2. Зберігатиспокій і не панікувати.
  3. Використовувати та розповсюджувати інформацію тільки з перевірених джерел.
  4. Дбати про гігієну рук, приміщення, а також речей, якими найчастіше користуєтеся (наприклад, мобільного телефону та комп’ютера).
  5. Уникати рукостискання та поцілунків при зустрічі з друзями, колегами, знайомими, сусідамитощо.

 

Рекомендації щодо профілактики COVID-19 літнім людям:

  • Дотримуйтесь загальних рекомендацій стосовно гігієни;
  • без нагальної потреби не виходьте з дому;
  • якщо захворіли – залишайтеся вдома;
  • не йдіть до своголікаря з метою поміряти тиск та поспілкуватись;
  • якщо ви – користувач програми “Доступні ліки”, то в разі закінчення відповідних лікарських  засобів, звертайтесь до свогосімейного лікаря або терапевта по телефону;
  • користуйтеся допомогою онуків, рідних, сусідів в разі потреби придбати ліки, товари першої необхідності, продукти.

 

Відділ організаційної та інформаційної діяльності, діловодства та контролю РДА