back

Пам’ятка з електробезпеки для школярів, учнів та студентів  навчальних закладів усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів м. Ніжина, м. Носівка , м. Бобровиця та цих районів

03 березня 2020

 

   Електроенергія  -  наш справжній помічник, вона тісно ввійшла в наш побут і являється найуніверсальнішим видом енергії, що використовується у побутових умовах.

          Являючись необхідною умовою культурного життя людини електрика, в той же час, потребує до себе  відповідального відношення. Застосування в побуті різноманітних електричних машин і апаратів потребує знання  правил їх експлуатації. Для тих, хто не знає, або нехтує цими правилами електроенергія приховує в собі смертельну небезпеку.

        На відміну від багатьох інших небезпек, електричну людина не може побачити, тому що вона не має ні запаху, ні кольору.

    Нещасні випадки трапляються через те, що людина відчуває наявність напруги на струмоведучих частинах тільки при безпосередньому дотику до них. В такому випадку через тіло людини проходить електричний струм, котрий, в залежності від величини і часу його дії викликає опіки,  судороги,  втрату свідомості, зупинку дихання і смерть.

          Останнім часом почастішали випадки побутового електротравматизму серед населення.

          Ось через це всім необхідно знати і виконувати правила електробезпеки.

 

Поза приміщеннями:

  1.       Із-за всяких пошкоджень на повітряних лініях, а також при ожеледиці проводи повітряних ліній електропередач  провисають і обриваються. При дотику до обірваного проводу людина потрапляє під дію електричного струму. НЕОБХІДНО ПМЯТАТИ І ЗНАТИ, ЩО СМЕРТЕЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНО НЕ ТІЛЬКИ ДОТОРКАТИСЯ, АЛЕ Й  НАБЛИЖАТИСЬ ДО ОБІРВАНОГО ДРОТУ БЛИЖЧЕ, ЯК НА 8 – 10 МЕТРІВ!

     Виявивши обірваний провід, необхідно організувати його охорону і попереджати про небезпеку перехожих, а також повідомити до чергового диспетчера електромереж по тел.  колл-центра 0-800-210-310

  1. Категорично забороняється:
  • відкривати двері розподільчих щитів, силових шаф, двері трансформаторних підстанцій, проникати в трансформаторні підстанції та за огорожу підстанцій і трансформаторів, установлених на опорах;
  • доторкатися до проводів повітряних ліній, незалежно від їх призначення;
  • гратися поблизу та під повітряними лініями,  розводити вогнища;
  • робити накиди на дроти повітряних ліній, кидати металеві та інші предмети;
  • залазити на дахи будинків, а також на дерева, якщо поряд проходить повітряна лінія;
  • залазити на опори повітряних ліній електропередач;
  • розбивати лампочки і ізолятори;
  •  відкривати електрощити в під’їздах будинків;
  1. Особливу небезпеку являють собою будівельні майданчики, де часто застосовують тимчасові електропроводки.

 

В побутових приміщеннях:

  1. Не можна доторкатися до проводів електроприладів, ввімкнутих в розетку, вставляти в розетки цвяхи, шпильки і інші предмети.
  2. Заборонено вносити в ванні кімнати електроприлади і користуватися ними.
  3. Не залишайте без нагляду ввімкнені електронагрівальні прилади, не встановлюйте їх поблизу легкозаймистих рідин, речовин, предметів (штори, фіранки, столи).
  4. Небезпечно заповнювати водою включені в електромережу чайники і інші водонагрівальні пристрої.
  5. Категорично заборонено користуватися електричними побутовими  електроприладами та освітлювальними переносними лампами поза приміщеннями.
  6. Ви не повинні самі заміняти запобіжники, проводити ремонти електропроводки та побутових електроприладів. Ці роботи повинен виконувати спеціаліст.
  7. Забороняється при користуванні електроприладами одночасно доторкатися до  батарей опалення, водопостачання   і інших заземлених металевих конструкцій.
  8. Завжди пам’ятайте, що не можна користуватися вимикачами, штепсельними розетками, вилками і кнопками електричних дзвінків з розбитими  покришками, а також побутовими приладами з пошкодженими і перекрученими шнурами.

Пам'ятайте про небезпеку електричного струму та суворо дотримуйтесь правил електробезпеки.

 

                                        Адміністрація Ніжинського РЕМ