back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

20 січня 2020

На минулому тижні виникло 5 пожеж:

Ввечері 15 січня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Черняхівського. Внаслідок пожежі пошкоджено димар.

Вночі 18 січня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу літньої кухні за адресою: м. Ніжин, вул. Об’їжджа. Внаслідок пожежі знищено покрівлю по всій площі  та перекриття на площі 1м2, пошкоджено домашнє майно.

Вдень 18 січня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Березанська. Внаслідок пожежі пошкоджено диван та домашнє майно. На місці пожежі виявлено тіло гр. Г.

Ввечері 18 січня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу легкового автомобіля Geely CK за адресою: м. Ніжин, вул. Незалежності. Внаслідок пожежі знищено покришку лівого колеса, пошкоджено відсік двигуна та салон автомобіля.

Вночі 20 січня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, вул. Самокиша. Внаслідок пожежі знищено покрівлю площею 12,5 м.кв., пошкоджено домашнє майно.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

 

CЛУЖБА ПОРЯТУНКУ ЗАКЛИКАЄ ГРОМАДЯН НЕ ПРОВОКУВАТИ ПОЖЕЖІ У ПОБУТІ

Проведення профілактичних відпрацювань фахівцями ДСНС України - є одним із методів боротьби з пожежами у житловому секторі. Зважаючи на невтішну статистику, яка спостерігається останніми роками щодо кількості загиблих на пожежах у побуті українців, рятувальники посилюють профілактичні відпрацювання населених пунктів.

Зазвичай, основними причинами виникнення займань і як наслідок загибелі людей є власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки. Паління у ліжку, перевантаження або несправність електромережі та побутових приладів, а також залишені без нагляду сірники у місцях, що легко доступні для дітей майже завжди призводять до пожеж у помешканнях. Тож, рятувальники радять завжди дотримуватися простих правил безпеки у побуті для того, щоб не стати частиною сумної статистики.

Зважаючи на невтішну статистику щодо виникнення пожеж у житловому секторі, Ніжинський МРВ УДСНС України у Чернігівській області закликає громадян дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті, адже загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками. Зокрема:

- не паліть у ліжку;

- слідкуйте за станом та справністю електромережі;

- у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;

- не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;

- намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

- подбайте про захист помешкання від грозових розрядів, адже блискавки не рідко можуть стати причиною займання;

- при виникненні пожежі негайно викликайте вогнеборців за номером 101, адже кожна хвилина у цій ситуації має вирішальне значення!

Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки

зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

 

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КАВЦОВ

 

В останні роки відмічається значний ріст кількості надзвичайних ситуацій техногенного характеру, пов'язаних з аваріями на промислових виробництвах. Засоби, що витрачаються на ліквідацію наслідків техногенних аварій, більш ніж на порядок перевищують видатки, що виділяються на забезпечення техногенної безпеки.

Одним з найбільш ефективних факторів зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру є створення і запровадження нових інформаційних технологій контролю за критичними параметрами технологічних процесів на об'єктах з небезпечною діяльністю на основі широкого використання автоматизованих і комп'ютерних засобів.

Вагомим кроком у цьому напрямку є впровадження в практичну діяльність на об'єктах підвищеної небезпеки систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення (далі - СРВ).

Відповідно до статті 53 Кодексу цивільного захисту України, протоколу №3 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 14 жовтня 2013 року визначено завдання з обладнання об'єктів підвищеної небезпеки системами раннього виявлення.

На засіданні Чернігівської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянуто та затверджено план-графік впровадження систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення, згідно якого усі об'єкти підвищеної небезпеки області повинні були здійснити монтаж зазначених систем до кінця 2019 року. На необхідність влаштування СРВ неодноразово вказувалось в актах і приписах, які надавались керівникам  за результатами перевірок стану пожежної та техногенної безпеки. Але ця робота проведена не була.

Враховуючи вище викладене, Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області повідомляє про необхідність впровадження СРВ у визначений термін.

 

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у  Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області