back

Керівники сільгосппідприємств, комунальних установ, роботодавці інших галузей промислового виробництва, пам’ятайте, що вживання підлеглими отруйних (технічних) рідин, алкоголю на території підприємства і неналежний контроль за виконанням Правил внутрішнього трудового розпорядку призводить до нещасних випадків

16 жовтня 2019

Актуальність теми полягає в тому, що боротьба з алкоголізмом - найбільша соціальна і медична проблема будь-якої держави. Залишається очевидним факт, що навіть малі дози алкоголю можуть стати причиною великих неприємностей або нещасть, у тому числі і травмування.

В Україні щороку через алкоголь помирають понад 40 тисяч людей. Це близько 8 тисяч отруєнь алкоголем, 8 тисяч кардіопатій і решта – це всі інші захворювання, а також нещасні випадки, які трапляються через вживання алкоголю та отруєння технічними рідинами.

Вживання працівниками невідомих рідин, алкоголю дуже часто є причиною нещасних випадків, у тому числі тяжких та із смертельним наслідком. Алкоголь та інші отруйні рідини згубно діють на центральну нервову систему, отрани травлення. Під впливом незначних доз алкоголю, які не викликають помітного сп'яніння, зменшується швидкість реакцій людини, знижується працездатність. Наслідком цього є зниження концентрації уваги, порушення орієнтації щодо оточуючих і навіть стосовно власної особи.

У результаті вживання алкоголю та інших отруйних (технічних) рідин опиняється під загрозою життя і здоров’я працівника під час виконання робіт із застосуванням різних механізмів, обладнання та при керуванні транспортними засобами.

Працівники, які зловживають алкоголем, більше хворіють, допускають хиби в роботі. Через провину нетверезих водіїв усе частіше трапляються дорожньо-транспортні пригоди.

Вживання алкоголю навіть напередодні робочої зміни іноді буває причиною травм.

Згідно з аналізом, проведеним Ніжинським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області по підприємствах Ніжинського, Куликівського, Носівського Ічнянського районів, з’ясовано, що нещасних випадків могло б і не статися, якби працівник був тверезим, пребуваючи на робочому місці, або не напередодні робочого дня не вживав алкогольні напої та був обізнаний із негативним впливом на організм отруйних рідин.

Приміром, 01.07.2019 трапився нещасний випадок із апаратником оброблення зерна на ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів». Члени комісії з розслідування нещасного випадку з’ясували, що причиною його виникнення стало перебування потерпілого на робочому місці у стані алкогольного сп’яніння з концентацією алкоголю в крові 2,71 проміле.

В іншому випадку, 11.07.2019 працівник КП «Комунальний ринок» Ніжинської міської ради, перебуваючи на робочому місці, з метою вгамування спраги вжив рідину, відомості про походження якої йому не були відомі, та отруївся, в результаті чого виник нещасний випадок.

Не залишається без уваги і розслідування нещасного випадку, що триває, який стався 15.07.2019 із працівником Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Ічнянське». Під час розслідування члени комісії, ознайомившись з медичним висновком, з’ясували, що потерпілий, керуючи службовим транспортом, перебував у стані сп’яніння і став учасником дорожньо-транспортної пригоди та загинув від отриманих ушкоджень.

Поширеною є думка, що перебування на роботі у стані алкогольного сп’яніння повинно підтверджуватись лише медичним висновком. Інколи вживання алкоголю та ознаки нетверезості бувають настільки очевидними, що піддавати працівника медичному огляду немає потреби. Факт, що працівник перебуває на роботі у стані алкогольного сп’яніння, може підтверджуватись усіма наявними видами доказів, а це означає, що для підтвердження достатньо показань свідків, що не суперечать одне одному та викликають довіру. В Акті відсторонення слід відмітити, чи бачили свідки особисто працівника, який перебував у нетверезому стані, які ознаки сп’яніння свідки спостерігали, дані про місце, обставини, причини відсторонення, час виявлення стану працівника і дату складання акта.

Слід пам’ятати, що відповідальність працівника настає лише у тому випадку, коли він перебуває у стані алкогольного сп’яніння на місці виконання роботи та в робочий час на території підприємства, або в іншому місці, де він перебуває за розпорядженням роботодавця.

Особливо це питання актуальне для працівників із ненормованим робочим днем, коли час перебування на роботі понад встановлену загальну тривалість вважається робочим, і для них вживання алкогольних напоїв протягом ненормованого робочого дня можна вважати порушенням трудової дисципліни.

Враховуючи викладене вище, рекомендую роботодавцям: не послабляти контроль за дотриманням працівниками трудової і виробничої дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку, а у разі виявлення працівника в стані алкогольного сп’яніння негайно вживати заходи адміністративиного впливу на порушника та відстороняти його від роботи, виробничого процесу для попередження випадків травмування, оскільки не тільки життя і здоров’я особисто працівника опиняється під загрозою, але і може спричинити небезпеку для оточуючих його осіб та матеріальні збитки для підприємства.

 

 

                                                         Юрій Тарасенко, страховий експерт з охорони праці  Ніжинського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області