back

Словацькі та чеські дипломати вшанували пам`ять загиблих в роки Другої світової війни

15 жовтня 2019

14 жовтня – день трагедії для села Світанок, поблизу якого у роки Другої світової війни, у 1943, ешелон з чеськими та словацькими воїнами був обстріляний фашистами. Усі загиблі воїни були поховані у цьому населеному пункті у Братській могилі.

 

Як вияв дружніх почуттів України до народів Чехії і Словакії, до їх синів, які загинули в боях за звільнення України від нацистських загарбників, у Світанку було відкрито музей Українсько-Чесько-Словацької дружби.

 

Щороку на могилу своїх земляків сюди приїжджають представники посольств обох республік, аби пам’ять про славних воїнів не була забута.

 

Так, цьогоріч 14 жовтня в гостях на Ніжинщині побували посол Словацької Республіки Марек Шафін з дружиною Іветою, військовий аташе Йозеф Джурі з дружиною Адріаною, поліцейський аташе полковник Йозеф Олексзи, старший ротмістр Ярослав Бенца, а також представники посольства Чехії - підполковник Мартін Канія з дружиною Яною.

 

Закордонних поважних гостей зустріли заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, директор музею Українсько-Чесько-Словацької дружби Анатолій Величенко, директор Світанківського навчально-виховного комплексу Лариса Кукало й учні школи.

 

Усі присутні поклали квіти до Братської могили і Облеліску Слави загиблим світанківцям у роки Другої світової війни та вшанували загиблих воїнів хвилиною мовчання. До речі, цього року за рахунок коштів, наданих Словацькою Республікою, відбулась реконструкція Братської могили. Роботи ще не завершені, тож свою підтримку пообіцяли представники Чехії.

 

Зустріч продовжилась екскурсією в музеї та місцевому навчально-виховному комплексі. За роки спілкування між дипломатами обох республік та учнівсько-педагогічним колективом світанківської школи зав’язалась тісна дружба, тож гості приїхали не з порожніми руками – привезли для школярів канцприладдя та іграшки. Керівництво райдержадміністрації та освітнього закладу теж віддячило гостей смачними й цікавими презентами.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА