back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

15 жовтня 2019

 

На минулому тижні виникло 8 пожежі:

Ввечері 10 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу будівлі що не експлуатується за адресою: м. Ніжин, вул. Брюховця. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття на площі 50 м.кв. покрівлю по всій площі. Пошкоджено стіни на площі 80 м.кв.

Вдень 12 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу легкового автомобіля ВАЗ 2106, с. Вертіївка, вул. Мирна. Внаслідок пожежі знищено легковий автомобіль.

Вдень 13 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави за адресою: Ніжинський район, поблизу с. Ніжинське. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 0.2 га та пошкоджено вагончик.

Ввечері 13 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сміття на відкритій території за адресою: Ніжинський район с. Талалаївка, вул. Незалежності. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття на площі 5 кв.м.

Вранці 14 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сміття у двох контейнерах що належать КП «Виробниче управління комунального господарства» за адресою: м. Ніжин, вул. Прилуцька. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття на площі 5 кв.м.

Вдень 14 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сміття на відкритій території за адресою: м. Ніжин, вул. Березанська. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття на площі  0.01 га.

Вдень 14 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу автомобіля ВАЗ 2106 за адресою: автодорога поблизу с. Погребець. Внаслідок пожежі вогнем знищено салон автомобіля, пошкоджено відсік двигуна.

Вдень 14 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: Ніжинський район, околиця с. Кукшин. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі  3 га.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.              

ПРОФІЛАКТИКА ДИТЯЧОГО ТРАВМАТИЗМУ

Аналізуючи причини нещасних випадків, дуже прикро усвідомлювати те, що в більшості нещасних випадків можна було б запобігти. Профілактична робота буде ефективною, коли в цьому будуть брати участь батьки та громадськість.

Принципи запобігання травматизму побутового різноманітні, але головним з них є постійна турбота дорослих про безпеку дітей вдома. Особливо при поводженні з вогнем і небезпечними приладами. Старші систематично повинні виховувати в дітях обачливість і обережність. Потрібно застерігати дітей від пустощів на балконах, драбинах, деревах. Разом з тим батьки ні в якому разі не повинні забороняти дітям гратися в рухливі ігри, сковувати їх безперервними заборонами та обмеженнями. Все потрібно робити помірковано, щоб не образити і не принизити дитину. Інакше дитина може вирости боягузом й безініціативним, або зробить все навпаки. Не можна залякувати дитину, буде правильніше, коли ви час-від-часу будете розповідати про різні нещасні випадки та можливі наслідки і шляхи іх попередження. З малятами треба бути постійно на сторожі, усувати з їхнього шляху небезпечні предмети, старшим дітям треба постійно пояснювати небезпеку, яку таять  в собі необдумані вчинки, доводити помилковість порочних уявлень про героїзм. Допоможуть батьками в цьому вдало підібрана література, кінофільми, телепередачі.

При будь-яких видах дитячого травматизму дорослим необхідно дотримуватися двох основних принципів: чітко налагоджена організація трудового процесу і високоорганізована освітньо-виховна робота.

Батькам слід нагадати, що без нагляду діти можуть вигадати небезпечні розваги. Тому частіше контролюйте дітей та виховуйте у них навички безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність на дорозі, водоймах, у поводженні з вогнем, газом, побутовою хімією, піротехнікою тощо !

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

ТИЖДЕНЬ ЗНАНЬ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Щороку в Україні з настанням осінніх та зимових канікул збільшується кількість надзвичайних подій за участю дітей. Головними причинами дитячого травматизму й трагічних наслідків є: пустощі з вогнем та пожежонебезпечними приладами, порушення правил дорожнього руху, недотримання заходів безпеки на водоймах, під час грози, мандрівок до лісу, при виявленні вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни тощо.

Відтак постає нагальна потреба у проведенні масово-роз'яснювальних заходів серед дітей щодо дотримання ними правил безпечної поведінки та набуття навичок дій в разі виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру.

З метою проведення цілеспрямованої профілактичної роботи, виховання поважного ставлення до безпеки людини, формування у підростаючого покоління світоглядних та етичних основ здорового способу життя, усвідомлення необхідності вироблення навичок дотримання відповідних правил поведінки, оволодіння основними прийомами, методами і засобами захисту від несподіваних травм, що виникають під час порушення життєвого процесу в побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі, а також підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань забезпечення безпечної життєдіяльності населення з 07 жовтня по 11 жовтня у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста та району проводився Тиждень знань безпеки життєдіяльності.

Під час проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності в загальноосвітніх навчальних закладах з дітьми відпрацьовувалися практичні дії в умовах виникнення надзвичайних подій з наданням першої допомоги травмованим і потерпілим. З метою навчання правилам безпеки життєдіяльності та набуття практичних навичок, дій і поведінки в разі виникнення надзвичайних подій різного характеру організоване відвідування дітьми 16-ДПРЧ. В школах міста та району проводяться виступи серед дітей, батьківські збори з тематики запобігання невиробничого травматизму серед дітей з залученням працівників Ніжинського МРВ. Проводяться конкурси, вікторини на знання правил безпечної поведінки та з питань профілактики невиробничого травматизму.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Міністерство освіти і науки звертаються до батьків. Шановні батьки ! Не залишайте дітей без нагляду ! Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті. Це варто зусиль! Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками. Знайдіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми про це. Пам'ятайте, що вимірюватимуться ці хвилини ціною життя. А щоб неждана мить не стала початком великої біди - потрібно давати дітям чіткі рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації. Пам'ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих!

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області