back

Дитина має право жити в  сім’ї

07 серпня 2019

 

  Економічна криза, постійні стреси виснажують людей фізично, емоційно і духовно. У сучасному світі батькам стає все важче виховувати дітей. На жаль, не всі батьки можуть стати міцною опорою для своєї дитини. Усе частіше  виникають ситуації, коли сім’ї  опиняються у складних життєвих обставинах, які невзмозі подолати самостійно. Нерідко трапляються випадки, коли дитину необхідно вилучити із загрозливого для її життя та здоров’я середовища. Страшно звучить, але цим загрозливим середовищем може стати сім’я, рідні батьки, які в стані алкогольного сп’яніння не здатні подбати та захистити своїх дітей. Загрозлива ситуація може виникнути у будь-який час: у святковий день чи в пізні години доби. Добре, якщо поруч є близькі родичі або сусіди, які готові простягнути руку допомоги дитині. А що робити, коли серед близького оточення немає нікого, хто міг би допомогти? У таких випадках дітей вилучають із сім’ї і влаштовують тимчасово у медичний заклад, після якого вони потрапляють у інтернат.

  Сьогодні в Україні запроваджено нову форму піклування про дітей із сімей, які опинились у складних життєвих ситуаціях, — це  патронат над дитиною.

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в   сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною  та її батьками або іншими її законними представниками складних життєвих обставин.

  Функціонування патронатних сімей збереже за дитиною право виховуватися в сім’ї та зробить процес вилучення менш травматичним. В патронатній сім’ї дитині забезпечать необхідну підтримку та догляд. В такій сім’ї дитина перебуватиме тимчасово.  Якщо в біологічній сім’ї налагодиться ситуація, дитина повернеться до батьків. В іншому випадку буде розглядатися питання про влаштування дитини до сімейних форм виховання.

  На сьогодні в Чернігівській області вже діє 7 патронатних сімей ( смт. Варва, смт. Куликівка, Чернігівський р-н, м. Прилуки, м. Ніжин, м.Чернігів — 2 сім’ї). Нажаль, у Ніжинському районі поки що немає жодної. А діти, які потребують влаштування в патронатні сім’ї, є на території майже кожного населеного пункту району. Невже у нас немає чуйних небайдужих людей здатних створити тимчасовий прихисток  для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах і на даний час не можуть залишитися в біологічній  сім’ї з ряду причин?

  Якщо ці слова торкнулися Вашої душі, Ви  відчуваєте в собі бажання і силу допомогти таким дітям,  звертайтеся  до Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

   Фахівці центру допоможуть вам прийняти правильне рішення.

Наша адреса: м. Ніжин,  пл. І.Франка, 1, кім. 52. тел. 2-53-66.

          Чекаємо   на Вас!