back

У Ніжинському районі проходять сходи сіл

07 березня 2019

У Ніжинському районі жителі сіл збираються на загальні збори громадян, під час яких голови сільських рад звітують про виконання бюджету та соціально-економічний розвиток громад, заплановані заходи на поточний рік. Крім того, громадяни мають можливість висловити свої пропозиції та скарги. Так, 01 березня відбулися сходи сіл у Кропивному, Ніжинському та Сальному, 06 березня –у Галиці та Терешківці.

 

У зборах громадян в Кропивному та Ніжинському взяли участь голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, начальник відділу освіти Леся Лозова та помічник народного депутата України Олександра Кодоли Тамара Стратілат.

Сільський голова Володимир Орел на сходах розповів про видатки бюджету, серед них на: допомогу школам в облаштуванні перших класів за концепцією «Нова українська школа», районній центральній лікарні на ремонт приміщення та придбання інсуліну для хворих на цукровий діабет, ремонт та грейдерування доріг в обох населених пунктах, соціальну підтримку учасників бойових дій АТО, ветеранів та ліквідаторів аварії на ЧАЕС, співфінансування на встановлення футбольного майданчика зі штучним покриттям у с. Ніжинське. У планах на поточний рік – завершити будівництво дитячого садочка в с. Ніжинське до початку нового навчального року, виготовити генеральний план сільської ради.

 

Актуальне питання в обох громадах – благоустрій кладовищ та призначення відповідальної особи за благоустрій на громадських засадах. У Кропивному жителі відразу ж на сході таку людину визначили. Невирішеним залишається для кропивнянців – збільшення електричної напруги на деяких вулицях села, адже побутової техніки в кожному будинку додалося, а потужності на її використання не вистачає.

 

Загалом в обох села дякували очільнику громади за роботу, адже тут ремонтуються дороги, 95 % вулиць освітлюються, регулярно розчищаються дороги від снігу, організовано вивіз сміття.

 

Такі заходи стали можливими завдяки виваженій державній політиці Президента й Уряду України, що була спрямована на збільшення фінансової самостійності громад задля їх розвитку. Так, власні надходження до бюджету Ніжинської сільської ради за останні три роки зросли із 1 млн. 600 тис.(2015 рік) до 8 млн. 200 тис. грн.(2018 рік). Про це на сході сіл говорив голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин. А ще підкреслив, що сьогодні Україна має міцну армію, що посідає 5-ту сходинку в світі за обороноздатністю, яка утримує східні кордони нашої держави. А завдяки зовнішньополітичній діяльності Президента війна не поширилась на територію всієї України. Економічні показники зростають, заробітна плата й пенсії підвищуються, усі соціально важливі установи працюють у звичному режимі, в країні впроваджуються нові реформи європейського зразка. Адже саме проєвропейський напрямок життя обрала молодь України 5 років тому. Усі ми не повинні зрадити цей вибір.

І в Кропивному, і в Ніжинському по завершенню сходів сіл відразу ж відбулись громадські обговорення питання щодо приєднання Ніжинської сільської ради до об’єднаної територіальної громади. Адже зміни в територіальному устрої Ніжинщини, в рамках реформи децентралізації, невдовзі мають завершитися.Талалаївський сільський голова Володимир Хоменко надіслав копію свого розпорядження про намір утворити ОТГ. Сільський голова Володимир Орел надав вибір жителям громади – приєднатися до Ніжинської міської ОТГ чи утворити разом із Талалаївською сільською радою нову ОТГ. В обох населених пунктах майже 100 %-ю більшістю громадяни підтримали другий варіант.

 
 

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА