back

Схід села у Крутах

28 лютого 2019

Учора, 27 лютого, відбувся схід села Крути, участь у якому узяли представники районної влади – перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак, голова районної ради Олег Бузун, провідний спеціаліст управління соціального захисту населення Олена Хвост, а також представник народного депутата Олександра Кодоли Олексій Пірковський та депутат обласної ради Валерій Гавриленко.

 

Сільський голова Віктор Македон доповів про виконання бюджету у минулому році. У селі за рахунок коштів державного фонду соціально-економічного розвитку територій було проведено вуличне освітлення, встановлені лавки та велопарковки. У школі за рахунок обласного бюджету було облаштовано сучасні класи біології та географії з новими меблями, обладнанням та інтерактивними дошками.

 

У перспективі місцева влада планує відремонтувати другий поверх будинку культури та облаштувати там сільську бібліотеку. Зараз установа знаходиться у приміщенні сільської ради і воно дуже маленьке для книжкового фонду у більш, ніж 9 тис. примірників. А відвідує бібліотеку півсела – 574 чоловіки, з них 122 дітей.

 

Присутні жителі піднімали питання функціонування аптеки на території громади. Донедавна вона була, проте зараз немає працівника, який би відповідав за продаж ліків, - пояснила завідувач Крутівської амбулаторії Лариса Єфімова. Вона також зауважила, що крутяни підписали 1068 декларацій із сімейним лікарем, враховуючи, що населення сільської ради 1200 громадян.

 

Переймалися присутні і комунальними дорогами, які руйнують важковагові автомобілі сільськогосподарських підприємств. Сергій Батрак порадив місцевій владі разом з інвесторами напрацювати маршрут об’їзду автомобілів поза межами населених пунктів.

 

Олексій Пірковський розповів присутнім про роботу народного депутата Олександра Кодоли у Верховній Раді та виборчому окрузі, спрямовані кошти на соціально-економічний розвиток Ніжинщини.

 

Цікавила жителів і подальша доля Крутівської громади. Як відомо, до Перспективного плану формування територіальних громад, затвердженого Кабінетом Міністрів України, внесена Крутівська ОТГ. Аби вона запрацювала, потрібно збільшити надходження до бюджету за рахунок інвентаризації землі, - пояснював Олег Бузун, - і тоді громада стане фінансово самодостатньою, а також працювати над бізнес-проектами і залучення інвестицій.

 

Бути активними і місцевій владі, й громадськості порадив також і Сергій Батрак, адже державна влада, в рамках реформи децентралізації, надала органам місцевого самоврядування однакові умови для розвитку, передавши більше повноважень і податкових надходжень на місця. Посадовець також роз’яснив принципи урядової медичної реформи, вказавши не лише на значне збільшення оплати праці лікарів, а й на перспективи будівництва нових сільських амбулаторій, покращення матеріально-технічної бази медичних установ, ряд безоплатних послуг для пацієнтів та як результат – покращення стану надання медичної допомоги.

 

По завершенню сходу села представники громади запропонували присутнім обговорити питання переходу місцевої церкви до Української Православної Церкви. Сільський голова запропонував розглянути це питання окремими зборами релігійної громади.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА