back

А ви вже змінили шини на зимові?

16 листопада 2018

 

      Вже пройшла половина останнього місяця осені. І ось 14 листопада в нашій області випав перший сніг та наступила справжня зима. Для дітей це радість від можливості покататися на санчатах та пограти в сніжки, а для водіїв привід задуматися на якій гумі їздять їх автомобілі.

     «Готуй сани влітку» а колеса на зимові переставляй з осені, коли середньодобова температура опуститься до плюс 7 градусів по Цельсію» - свідчить народна мудрість. Саме дана цитата підходить найкраще для ситуації із зимовими шинами. Але в нашій країні черги біля шиномонтажів починаються лише після того, як температура впаде нижче нуля і починається ожеледиця. Як наслідок, у перші снігові дні спостерігається різке збільшення кількості ДТП. Що ж робити для їх уникнення?

Треба шини міняти заздалегідь - ось що треба робити.

      Завдяки щорічному винаходу нових шин, водії мають можливість вибрати найбільш підходящу марку шин, що відповідає всім потребам, і що володіє всіма необхідними якостями. Всі види зимової гуми діляться на ті, в яких використовуються шипи, і ті, в яких не використовуються.

      І шиповані, і нешиповані шини мають свої переваги і недоліки. Нешиповані шини гарні тим, що і на снігу і на сухому асфальті вони показують відмінні результати. Однак цей вид шин має і серйозний недолік - в ожеледь їх характеристики погіршуються у багато разів, на відміну від шипованих.

      Шиповані шини, в свою чергу, потрібні для забезпечення гарного зчеплення з дорогою, особливо коли асфальт вкритий кіркою льоду. Цьому є одне просте пояснення. Вбудовані в шини шипи саме на льоду і сніжній кірці істотно поліпшують ефективність управління автомобілем, а от коли машина їде на сухому чистому асфальті, то набагато краще, коли її колеса "взуті" у нешиповані шини, оскільки шипи у Вас з часом просто повилітають.

      І тут доводиться вибирати, адже все залежить від того, яка зима. Ніби як взимку не так вже багато днів, коли дійсно асфальт повністю покритий льодом. Однак, може так статися, що виникне аварійна ситуація саме в ці дні, а це дуже небезпечно, так як нешиповані шини практично некеровані на голому льоду.

      Тому, якщо ви взимку часто виїжджаєте за місто, то вам є сенс ставити «шипову». Якщо ж ви переважно їздите по місту, де дороги чистять від снігу - краще використовувати зимову нешиповану гуму.

       Відомо, що багато автомобілістів заради економії віддають перевагу чомусь середньому між зимовими та літніми шинами – «всесезонці». Не вірте в міф про всесезонні шини, вони посередньо працюють як влітку, так і зимою.

        Отже висновок такий, що на засніжених, обледенілих дорогах зимова гума просто необхідна - з нею легше починати рух на сніговій дорозі, набирати швидкість, а також гальмувати. При низьких температурах шини зберігають свою еластичність, що дуже зручно в зимовий період часу. А от перевзувати свій автомобіль в «шиповку», чи обмежитись просто зимовими шинами – вирішувати Вам, в залежності від того по яким дорогам бігати взимку Вашому залізному коню.

      І пам’ятайте, якщо всі автомобілі будуть взимку їздити на зимній гумі це призведе до зменшення кількості дорожньо транспортних пригод і як наслідок до зменшення кількості людей травмованих і загиблих на дорогах.

Свідомо ставтеся до власної безпеки і до безпеки оточуючих Вас людей!

Олексій Моргун.

Навчально-методичний

центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності