back

Козацькі традиції наших предків збережені. Історична година у райдержадміністрації

17 жовтня 2018

         «Мамай у минулому й сьогодні». Такою була тема історичної години, підготовленої працівниками Районного центру бібліотечної системи, приурочена до Дня українського козацтва.

         Захід відвідали керівники та працівники райдержадміністрації, сільські бібліотекарі, завідувачі сільських клубів, запрошені гості, ЗМІ.

         Були представлені малюнки й картини вихованців районної дитячої школи мистецтв та художника Володимира Полуди, на яких зображений образ козака Мамая, минулого і сучасного.

         На початку заходу ведуча Анна Телеш, бібліотекар с. Ніжинське, зауважила, що Мамай – це ціла містерія, феномен, де земне тісно переплітається з небесним. Це символ закодованої світоглядної системи українців.

        Про те, що козацтво – це код української нації, а образ Мамая, втілений у предметах мистецтва, - намагання українців зберегти цей код, - говорив під час заходу доктор історичних наук, професор кафедри історії України НДУ ім. М. Гоголя Сергій Леп’явко. Козацтво – це незмінна історична істина, адже козаки, як і в минулому, так і зараз, - це добровольці, що боролися за свою свободу.

       Прикладом Мамая сьогодення є українські воїни, що нині боронять кордони нашої держави на сході, котрі свідомо йдуть у бій без страху смерті чи поранення, - говорив засновник Благодійного Фонду «Стрічка надії», заступник командира батальйону спеціального призначення «Свята Марія» Олексій Кошевець.

       Бойові дії, що відбуваються зараз на сході нашої держави, розбудили козака Мамая, що завжди був частиною свідомості усіх українців, готовий до боротьби за свободу свого народу й незалежність рідної землі, - підсумувала заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко.

      Мамай прокинувся. Його час знову настав.  Сучасні козаки гідно продовжують традиції наших предків та виявляють глибокий патріотизм.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА