back

Ігор Качуровський. До дня пам’яті

18 липня 2018

Сьогодні, 18 липня, - п’яті роковини від дня смерті Ігоря Васильовича Качуровського, нашого видатного земляка, українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, педагога, радіожурналіста.

І́. Качуро́вський народився 1 вересня 1918 року в місті Ніжині, перші 12 років прожив у с. Крути.

Помер патріарх літературного процесу 18 липня 2013 року в Мюнхені, на 95-му році життя. До останніх днів працював та упорядковував збірник спогадів. Напередодні смерті Ігор Качуровський написав листа — заповіт, у якому просив поховати його на території садиби в с. Крути, Ніжинського району, де пройшли його дитячі роки. 22 листопада 2013 року відбулося урочисте поховання його праху.

Широка географія виданих ним книжок — поезії, прози, перекладів, праць з теорії та історії літератури — відбиває зиґзаґи його вигнанницького життя: Австрія, Аргентина, Німеччина… Лише на схилі віку, коли Україна здобула незалежність, він дістав змогу публікуватись на батьківщині. І удостоївся найвищої нагороди в галузі літератури — Шевченківської премії, а також інших відзнак.

В Україні та світі його творчість знали і знають далеко не так широко, як вона на те заслуговує. І для української культурної громади питання честі — сприяти популяризації його літературного та наукового доробку.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації за матеріалами сайту «Благодійний фонд Ніжен»