back

Ботулізм: заходи профілактики

14 червня 2018

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник – Clostridium botulinum – анаероб, широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії виділяють одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.

Факторами передачі збудників ботулізму можуть бути продукти, забруднені ґрунтом, в яких нагромаджуються токсини і живі мікроорганізми. Але найчастіше причиною хвороби є вживання в їжу інфікованої консервованої продукції (особливо домашнього виготовлення), а також м’ясних продуктів, риби в’яленої, копченої та баликів, грибів, овочів і фруктів. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Люди, які хворіють на ботулізм, самі не є заразними. Інкубаційний період при ботулізмі може тривати від 2 годин до 10 діб, найчастіше – 18-24 години. Його тривалість залежить від тієї кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Зазвичай захворювання починається раптово. Спочатку з’являються симптоми нехарактерні для ботулізму: тошнота, блювання, слабкість, пронос. Пізніше додаються вже симптоми специфічні: у людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, утрудняється ковтання їжі. У людини змінюються тембр і висота голосу. Ботулізм викликає параліч мускулатури та часто закінчується смертю хворого.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології.

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області попереджає:

- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута та деформована;

- уникайте копчених продуктів домашнього виготовлення, без попередньої термічної обробки;

- необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- для консерування треба використовувати тільки доброякісні, без ознак псування овочі, ягоди, фрукти.. Сировину необхідно ретельно промити чистою проточною водою для видалення залишків грунту. Консерви треба зберігати при низькій температурі, якщо можливо, то потрібно прогрівати їх перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується.

- у випадку виявлення перших ознак харчового отруєння - не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою;

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я !!!!

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області