back

Уряд зобов`язав повернути державі частку невикористаних субсидій

15 травня 2018

З 1 травня 2018 року, постановою №329 Кабінет міністрів запровадив низку змін стосовно споживачів газу, що отримують державну компенсацію у вигляді пільг та субсидій. Відтепер повернення державі частки невикористаних сум субсидій відбуватиметься по всім особовим рахункам, також уряд зменшив соціальні норми споживання газу і зобов`язав субсидіантів сплачувати обов`язковий платіж.

Про це журналістам на брифінгу в Чернігові 14 травня повідомив Іван Луста - керівник ТОВ «Чернігівгаз Збут» - компанії, на яку покладено урядом спецобов’язок постачати газ населенню за регульованою ціною.

Згідно рішення уряду, третій рік поспіль, після закінчення опалювального сезону «Чернігівгаз Збут» проводить перерахунок невикористаних сум субсидій для повернення залишків коштів до держбюджету, як того вимагає постанова Кабінету Міністрів України №300. Власне, нова постанова №329 внесла корективи в категорії споживачів. В цьому році перерахунок відбудеться по всім без виключення домогосподарствам, що користуються природним газом. Тобто, не лише для тих хто споживає газ на опалення, а й на підігрів води, і на приготування їжі.

Різниця лише в тому, що для домогосподарств, що опалювалися газом і станом на 1 травня матимуть переплати на особовому рахунку, частину невикористаної субсидії (в еквіваленті, що не перевищує вартості 100 м3 газу) буде перераховано на особові рахунки одержувачів субсидій в банківській установі.

«До 1 червня 2018 року «Чернігівгаз Збут» надасть списки із зазначенням сум невикористаних субсидій до органів соціального захисту населення, які, в свою чергу, до 1 вересня забезпечать повернення на рахунки споживачів суми у розмірі до 700 грн., - зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста. - Решті домогосподарств, які користуються водонагрівачами та плитами, зекономлені субсидії компенсуватися не будуть».

Також законотворці черговий раз зменшили соціальну норму на обігрів приміщень природним газом - з 5 куб.м до 4,5 куб.м на кв.м опалювальної площі. Загалом за останні три роки ця норма зменшилася більш як на третину – з 7 куб.м до 4,5 куб.м. Так, якщо на Чернігівщині в 2015-2016 рр. середня субсидія на опалення приватного будинку становила близько 390 куб.м газу на місяць, в 2017-2018 рр.- 277 куб.м, то наступного опалювального сезону субсидія покриватиме лише - 249 куб.м газу. В компанії зазначають, що це призведе до накопичення ще більших боргів у населення.

«Аналіз споживання і розрахунків показав, що навіть в попередню соціальну норму 5 куб.м на кв.м багато домогосподарств не вкладалися. Чимало з них не сплачували різницю, і тому накопичили борги. Станом на 1 травня майже 87 тис. споживачів-субсидіантів заборгували «Чернігівгаз Збуту» за спожитий газ майже 50 млн грн.», - поінформував Іван Луста.

Ще одним важливим нюансом постанови №329 стало повернення такого поняття, як оплата отримувачами субсидії обов`язкового відсотка платежу. Тобто, незалежно від залишку коштів наособовому рахунку, споживач зобов`язаний щомісяця сплачувати розраховану державою частку. Розмір таких платежів, окремо за кожен місяць, буде зазначений в рахунку на оплату за газ з позначкою «Довідково».

ТОВ «Чернігівгаз Збут»