back

"Чернігівгаз» має намір вп`ятеро збільшити інвестицій в газові мережі регіону

27 квітня 2018

Впродовж останніх 10 років ПАТ «Чернігівгаз» спрямувало майже 65 млн грн.інвестиційних коштів на забезпечення стабільного газопостачання регіону. Приблизно таку суму компанія планує вкласти в 2018 році в газові мережі.

З 2012 по 2017 рр. «Чернігівгаз»інвестував в державні мережі понад 51 млн грн. Ці гроші направлялись на модернізацію газових мереж відповідно до діючих договорів господарського відання. В поточному році «Чернігівгаз» планує направити близько 65 млн грн. в якості інвестиції на потреби газопроводів, що знаходяться в державній власності.

Впродовж останніх п`яти років фахівці ПАТ «Чернігівгаз», за рахунок коштів компанії реконструювали та замінили обладнання 828 газорозподільчих та шафових газорегуляторних пунктів і РБГСів на суму 24 млн грн. Заміна устаткування дозволила зменшити витрати на обслуговуванняГРП, адже морально застарілі газові споруди потребують частих перевірок та постійної заміни комплектуючих. Ще 13,3 млн грн. було спрямовано на капітальні ремонти та підтримку робочого стану майже 28 км державних газорозподільних мереж.

На будівництво 323 нових та капремонти вже існуючих об`єктів електрохімічного захисту було витрачено 18 млн грн.Сучасні станції відрізняються від попередніх своєю компактністю і можливістю автоматичної підтримки заданих параметрів по захисту газопроводу від корозії, що особливо важливо в умовах збільшення щільності забудови населених пунктів. Крім того, нове обладнання зменшує споживання електричної енергії в середньому на 50% на кожному об`єкті. І головне - застосування катодного захисту продовжує термін служби газогонів ще на 30 років.

В середньому половина коштів інвестпрограми, що фінансується за рахунок ПАТ «Чернігівгаз», йде на ключові напрямки роботи - заміну зношених та аварійних ділянок газопроводів та технічне переозброєння газорегуляторних споруд.

«Аби виконувати нашу основну функцію безперебійної доставки газу споживачам, ми маємо інвестувати значно більше коштів в газорозподільну мережу, аніж передбачено діючим тарифом. А якщо говорити про повну модернізацію мереж і споруд та гарантію безпеки - потрібно щонайменше 5 років поспіль вкладати по 325 млн грн., - зауваживтехнічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович. - Натомість держава, через застосування плати за оренду мереж, намагається стягнути з облгазів додаткові кошти. При цьому не враховує, що будь які видатки мають передбачатися в тарифі, що неминуче призведе до збільшення фінансового навантаження на споживачів».

На поточний рік «Чернігівгаз» подав на розгляд Нацкомісії проект плану розвитку мереж регіону на суму понад 150 млн грн., що вчетверобільше аніж в 2017 році. 45,5%капіталовкладень передбачені саме на модернізацію газорозподільної системи Чернігівщини.

Зважаючи на те, що в Чернігівському регіоніпонад 700 км газових мереж експлуатуються 40 і більше років, близько 2 тис км - понад 25 років, а більше 100 км вичерпали амортизаційний термін, починаючи з 2012 року компанія переглянула стратегію розвитку та модернізації ГРМ.

Існуюча методика формування тарифу на розподіл газу дозволяє інвестувати лише той мінімум, що дає змогулише підтримувати мережі в робочому стані для стабільного газопостачання області.

ПАТ «Чернігівгаз»