back

Засідання міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми

03 квітня 2018

Сьогодні у райдержадміністрації відбулось розширене засідання районної міжвідомчої ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, на яке були запрошені селищний та сільські голови. Участь у засіданні узяв голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин.

Важливі питання співпраці між структурними підрозділами районної державної адміністрації, правоохоронними органами і органами місцевого самоврядування у напрямку попередження насильства в сім’ї та протидії домашньому насильству та координації дій по фактам вчинення насильства щодо дітей у деяких сім’ях району обговорила з присутніми заступник голови РДА Оксана Мелашенко, яка вела засідання ради.

Оксана Мелашенко акцентувала увагу на тому, що родини, у яких існує загроза вчинення насильства, повинні завжди бути у полі зору посадових осіб місцевого самоврядування та звернулась до керівників громад зробити аналіз наявності таких сімей у населених пунктах та тримати їх під постійним контролем. Також закликала розглянути можливість за рахунок спів фінансування з іншими сільськими радами утримувати фахівців із соціальної роботи.

Голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин зі свого боку теж наголосив, що потрібно уже сьогодні шукати таких фахівців, які будуть працювати з сім’ями, що опинились у складних життєвих обставинах, та у яких існує загроза вчинення насильства. Адже наше головне завдання – зберегти здоров’я та життя дітей, створити належні умови для їх проживання та навчання, убезпечити та вчасно попередити будь-які негативні ситуації. Тільки спільними зусиллями органів місцевого самоврядування, районних соціальних служб, правоохоронних органів можна досягти позитивних результатів у напрямку профілактики попередження насильства у сім’ї.

Також перед учасниками наради виступили працівники Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Начальник відділу інформації та консультації Центру Олександр Старчак ознайомив присутніх зі змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу », а саме про розширення доступу до безоплатної правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Іванова звернула увагу присутніх на новий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», розширену сферу його дії, створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, введення жорсткіших покарань для кривдників тощо. Крім того, працівники місцевого центру наголосили на необхідності налагодження взаємодії із усіма суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Про нову форму сімейного виховання, якою передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин, інформувала спеціаліст Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Сурмачевська.

Вона пояснила процедуру влаштування та перебування дітей у таких сім’ях, обов’язки патронатного вихователя.

Заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко наголосила на необхідності вивчення питання щодо створення у районі патронатної сім’ї та проведенні відповідної інформативної роботи серед населення.

За результатами роботи районної міжвідомчої ради були прийняті відповідні рішення.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації