back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

03 квітня 2018

На минулому тижні виникла 1 пожежа

Вранці 01 квітня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу дачного будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Прилуцька. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю по всій площі, пошкоджено стіни та майно в будівлі. Причина пожежі: порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

ЗВЕРНЕННЯ рятувальників до мешканців Ніжинщини

З настанням тепла пожежі стали справжнім лихом, адже на весняному сонці торішні залишки рослинності швидко висохли і легко спалахують від кинутого непогашеного сірника або недопалка. Крім того, ігноруючи вимоги безпеки, люди почали масово спалювати на присадибних ділянках, полях і луках суху траву, стерню, листя або сміття. Як результат, на Чернігівщині щодня виникає 30-40 пожеж. Поривами вітру вогонь швидко розповсюджується на значні відстані і охоплює житлові будинки, господарчі споруди та гектари відкритої території.

Окрім того, з потеплінням діти почали проводити більше часу на вулиці без належного нагляду дорослих і часто вигадують небезпечні ігри з вогнем.

Лише завдяки реагуванню підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій вдається стримати страшну хвилю вогню та зменшити негативні наслідки від пожеж. У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до населення з проханням бути вкрай уважними та обережними у поводженні з вогнем. Не розводьте багаття, не кидайте непогашені недопалки або сірники поблизу будівель, в лісопаркових зонах, на полях, луках та узбіччях доріг.

Якщо Ви отримали від уповноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, то перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички.

Пам'ятайте! При згорянні рослинних залишків у повітря виділяються окиси азоту, чадний газ, важкі метали, низка канцерогенних сполук, а також бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря потрапляють діоксини – одні з найотрутніших речовин. З рослинністю, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Особливо страждають від всього цього діти та ті люди, які мають хворобу легенів чи серця. Тож перед тим, як розпалити багаття, спочатку подумайте про наслідки.

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС у Чернігівській області

Протипожежний стан культових закладів

8 квітня 2018 року на території України відзначатиметься православне свято Великдень. Аналізуючи ситуацію із забезпеченням пожежної безпеки під час святкування Великодня минулого року, слід відзначити, що більшість керівників культових закладів м. Ніжина та Ніжинського району не приділяли належної уваги питанням забезпечення протипожежного та техногенного захисту культових закладів.

Зокрема, приміщення культових закладів, в яких проводились святкові заходи, не завжди відповідали вимогам пожежної безпеки, а саме: допускалося масове перебування людей в приміщеннях, які не розраховані згідно умов безпечної евакуації, на таку кількість відвідувачів, в більшості випадках електромережі в приміщеннях експлуатувалися з грубими порушеннями вимог пожежної безпеки, мали місце факти, коли свічники, світильники та інші пристрої з відкритим вогнем встановлювались на горючих та не на стійких основах, не в повному обсязі приміщення забезпечені первинними засобами пожежогасіння, допускається експлуатація тимчасових опалювальних печей в приміщеннях церков, опалювальних приладів на горючих підлогах, без відповідних протипожежних розділок та відступів, не проводиться ремонт огляд опалювальних приладів.

Наявність великої кількості недоліків та тривале невиконання протипожежних заходів приводить в кінцевому результаті до створення пожежонебезпечного становища на цих об’єктах. З метою попередження пожеж та покращення протипожежного стану культових закладів протягом квітня 2018 року особовим складом Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області будуть проведені планові перевірки культових закладів м. Ніжина та Ніжинського р-ну. Особлива увага приділялася дотриманню правил безпеки під час проведення богослужінь, наголошено про необхідність дотримання правил безпечної поведінки при загрозі виникнення терористичних актів, виявлення підозрілих предметів (пакунків, коробок, валіз, сумок, тощо), ні в якому разі не чіпати та не намагатися їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби.

Прихожанам було нагадано, що тримаючи свічки в руках, необхідно слідкувати за тим, щоб вони не потрапили на власні або чужі речі, які можуть миттєво спалахнути. Після служби більшість людей несуть кошики та запалені свічки додому. Залишений без нагляду церковний атрибут є однією з найпоширеніших причин виникнення пожеж під час святкування Великодня.

З метою забезпечення надійного протипожежного та техногенного захисту Ніжинський МРВ Управління ДСНС України в області пропонує керівникам культових закладів та об’єктів де будуть проводитись масові заходи під час відзначення Великодня в м. Ніжині та Ніжинському районі:

- оглянути будівлі, приміщення, де планується проведення заходів, при виявлені недоліків вжити заходи по їх усуненню;

- перевірити електромережі та електрообладнання;

- перевірити прилади опалення, привести їх в безпечний стан, призначити відповідального за їх експлуатацію;

- приміщення забезпечити первинними засобами пожежогасіння згідно норм належності. встановити їх у легкодоступному місці;

- заборонити використання свічок та іншого відкритого вогню для освітлення;

- біля телефонного апарату встановити табличку з надписом “При пожежі дзвонити 101”, та номером телефону найближчої пожежної охорони;

- евакуаційні виходи не загромаджувати і постійно тримати відкритими, встановити знаки пожежної безпеки;

- розробити та вивісити на видному місці інструкцію про заходи пожежної безпеки, план евакуації та взаємодії з аварійними службами;

- підсвічники та інші пристрої, у яких використовується вогонь, необхідно встановлювати на негорючу поверхню, яка виступає за габарити не менше ніж на 0,5 м.;

- з працівниками провести протипожежні інструктажі та діям на випадок виникнення пожежі, користування засобами пожежогасіння та ін.

Служба порятунку інформує

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.

Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області