back

В грудневих платіжках за газ відокремлений рекомендований платіж

31 січня 2018

Споживачі газу Чернігівської області отримали квитанції за грудень, в яких рекомендований платіж зазначений в окремому рядку від суми до сплати за фактично спожитий природний газ. Аналогічні зміни відбулися в Особистих кабінетах на сайті 104.ua.

Зважаючи на чималу кількість звернень від споживачів стосовно нової форми платіжок за газ з додатковою сумою рекомендованого платежу, та згідно з роз’ясненнями НКРЕКП, компанія внесла відповідні зміни до формату подачі інформації в платіжному документі.

Звертаємо увагу клієнтів, що рекомендований платіж не відображений як заборгованість за спожитий природний газ та носить суто рекомендаційний характер. Його несплата не є підставою для припинення газопостачання. Відключення газу може здійснюватися виключно у випадку простроченої заборгованості.

Нагадаємо, прийнятий Верховною Радою в листопаді минулого року Закон України «Про житлово-комунальні послуги» запроваджує нарахування штрафних санкцій – пені. Відповідно до цього закону, пеня може з’явитись при найменшому порушенні термінів платежу за комунальні послуги , в тому числі і газ, адже в законі передбачено, що відсотки будуть нараховуватись за кожен день несплати.

З введенням рекомендованого платежу, «Чернігівгаз Збут» передбачив можливість уникнути або мінімізувати можливість виникнення такої ситуації, а разом з цим – нарахування пені клієнтам.

При розрахунку рекомендованого платежу по кожному споживачу враховують вартість прогнозного споживання газу в наступному місяці. Прогнозне споживання газу розраховують виходячи із середньорічного об’єму споживання, яке множиться на місячну частку (відсоток), встановлену в додатку №1 до Кодексу ГРМ для кожної групи споживання. Що стосується групи споживання, то вона визначається виходячи з того, які газові прилади встановлені та використовуються. Номер групи зазначений у нижньому лівому куті рахунку на оплату за газ.

Окрім того, слід пам’ятати, що лише своєчасна передача показань лічильника газу забезпечить коректність суми у платіжці. Газопостачальна компанія розраховує суму до сплати на підставі даних про споживання газу, які надають клієнти з 1-го по 5-те число щомісяця. У разі несвоєчасного отримання від споживача показань лічильника, або взагалі відсутності даних приладу обліку, сума платежу за попередній період розраховується відповідно до групи споживання клієнта за методикою, передбаченою Кодексом ГРМ.

Нагадаємо найзручніші дистанційні способи передачі показань лічильників газу:

SMS-повідомленням на короткий номер 7104;

У тексті повідомлення необхідно вказати номер особового рахунку та показання лічильника у форматі: ХХХХХХХХХХ YYYYY, де ХХХХХХХХХХ – 10 цифр особового рахунку споживача, та через один пробіл YYYYY – показання лічильника (до 5 цифр).

за допомогою онлайн-сервісу «Особистий кабінет» на сайті 104.ua. Як зареєструватись читайте в Інструкції.

електронною поштою на адресу [email protected] або звернувшись до операторів контакт-центру компанії.