back

Вірусний гепатит А

23 січня 2018

Вірусний гепатит А – (хвороба Боткіна), гостра інфекційна хвороба, з ураженням печінки і травного каналу, фекально-оральним механізмом зараження. Факторами передачі є різні харчові продукти, що не піддаються термічній обробці, вода, брудні руки.

У дитячих колективах велике значення має контактно – побутовий шлях передачі через брудні руки і різні предмети побуту: іграшки, посуд, білизна і т.д.

Особливого значення набуває водяний шлях передачі інфекції, що забезпечує виникнення епідемічних спалахів гепатиту.

Гепатиту А властиво сезонне підвищення захворюваності в літньо-осінній період.

Найбільша захворюваність реєструється у дітей старше 1 року (особливо у віці 3-12 років) і у молоді.

Джерело інфекції – хвора людина, яка виділяє вірус, ще в інкубаційному періоді, за 1-3 тижні до появи клініки.

Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

Заразність хворих найбільша не в розпалі захворювання, а до появи жовтяниці, коли діагноз гепатит А зазвичай ще не встановлений. При виявленні жовтяниці хворий практично незаразний. Жовтянична форма гепатиту становить не більше 10%, переважна більшість – це безжовтянична, стерта і субклінічна форми, тому пацієнти саме з цими формами перебігу захворювання є основним джерелом зараження оточуючих.

Для вірусу гепатиту А характерна висока стійкість до факторів зовнішнього середовища та дезінфікуючих засобів. Завдяки цьому вірус може тривалий час зберігатися у воді, харчових продуктах, стічних водах, різних об’єктах зовнішнього середовища. При кип’ятінні вірус руйнується протягом 5 хвилин.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю). Можливе свербіння шкіри.

Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Враховуючи, що основним механізмом передачі є фекально-оральний, заходи профілактики націлені перш за все на його розрив.

Вони передбачають:

- підвищення санітарної культури населення;

- покращення санітарно-гігієнічних умов життя;

- суворе дотримання норм і правил водопостачання;

- якісне знезараження та утилізація стічних вод і твердих викидів;

- дотримання санітарних вимог приготування їжі, особливо в колективах та в системі громадського харчування.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

1. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі та після кожного відвідування туалету.

2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв.).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід - добре промити їх питною водою, для споживання дітьми необхідно обдавати окропом.

5. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

У випадку появи перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікувальної установи.

Не займайтесь самолікуванням!

Бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих вас людей!

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області