23 січня 2018
Вірусний гепатит А – (хвороба Боткіна), гостра інфекційна хвороба, з ураженням печінки і травного каналу, фекально-оральним механізмом зараження. Факторами передачі є різні харчові продукти, що не піддаються термічній обробці, вода, брудні руки.
У дитячих колективах велике значення має контактно – побутовий шлях передачі через брудні руки і різні предмети побуту: іграшки, посуд, білизна і т.д.
Особливого значення набуває водяний шлях передачі інфекції, що забезпечує виникнення епідемічних спалахів гепатиту.
Гепатиту А властиво сезонне підвищення захворюваності в літньо-осінній період.
Найбільша захворюваність реєструється у дітей старше 1 року (особливо у віці 3-12 років) і у молоді.
Джерело інфекції – хвора людина, яка виділяє вірус, ще в інкубаційному періоді, за 1-3 тижні до появи клініки.
Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).
Заразність хворих найбільша не в розпалі захворювання, а до появи жовтяниці, коли діагноз гепатит А зазвичай ще не встановлений. При виявленні жовтяниці хворий практично незаразний. Жовтянична форма гепатиту становить не більше 10%, переважна більшість – це безжовтянична, стерта і субклінічна форми, тому пацієнти саме з цими формами перебігу захворювання є основним джерелом зараження оточуючих.
Для вірусу гепатиту А характерна висока стійкість до факторів зовнішнього середовища та дезінфікуючих засобів. Завдяки цьому вірус може тривалий час зберігатися у воді, харчових продуктах, стічних водах, різних об’єктах зовнішнього середовища. При кип’ятінні вірус руйнується протягом 5 хвилин.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю). Можливе свербіння шкіри.
Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
Враховуючи, що основним механізмом передачі є фекально-оральний, заходи профілактики націлені перш за все на його розрив.
Вони передбачають:
- підвищення санітарної культури населення;
- покращення санітарно-гігієнічних умов життя;
- суворе дотримання норм і правил водопостачання;
- якісне знезараження та утилізація стічних вод і твердих викидів;
- дотримання санітарних вимог приготування їжі, особливо в колективах та в системі громадського харчування.
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :
1. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі та після кожного відвідування туалету.
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв.).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід - добре промити їх питною водою, для споживання дітьми необхідно обдавати окропом.
5. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.
У випадку появи перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікувальної установи.
Не займайтесь самолікуванням!
Бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих вас людей!
Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області