back

Обережно: сказ!

19 січня 2018

Останнім часом на Чернігівщині все частіше почали з’являтися повідомлення про випадки нападу безпритульних тварин на людей, а в сільській місцевості селяни скаржаться про напади волків та лисиць на свійську худобу. Але трапляються випадки нападів хворих на сказ диких тварин і на людей.

На початку січня чотири мешканця сіла Разлети Коропського району підверглися нападу волчиці. Своєчасно були прийняти всі необхідні заходи: постраждалих госпіталювали до Коропської центральної районної лікарні; працівники ветеринарної медицини провели дезінфекцію міст контактів хижаків; знешкодили трупи загиблих тварин, зробили щеплення котам і собакам. Небезпечна вовчиця була застрілена в центрі села.

Надзвичайна подія визвала великий резонанс як серед міських жителів, так і в засобах масової інформації. І всіх цікавить питання – як поводитися в подібних випадках? Якщо дитину або дорослого вкусила чи подряпала будь-яка тварина, навіть зовні здорова, а тим більше бродяча або дика, або якщо є підозра, що вона хвора на сказ, слід негайно:

• інтенсивно протягом 10–15 хвилин промити рану водою з милом, аби змити слину тварини. Глибокі рани промивають струменем мильної води, наприклад, за допомогою шприца. Обробити краї рани антисептиком, але не потрібно припікати рану;

• накласти на рану стерильну пов’язку;

• у найкоротший термін необхідно звернутися до найближчого медичного закладу (поліклініки, лікарні, медичного пункту).

Якщо ви хочете зберегти своє життя, вам потрібно обов’язково зробити щеплення від сказу протягом доби після укусу скаженої тварини. Але іноді трапляється так, що людина не знає, інфікована тварина, яка її вкусила, або ж ні. В цьому випадку лікарі теж радять зробити щеплення про всяк випадок.

В районах, де можуть з’явитися хворі на сказ дикі тварини, не бажано поодинці ходити в темний час, не відпускати дітей самих в нелюдні місця. Будьте уважні і обережні!

Методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області В.Прибитько