back

Зміни внесені до статті 59 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” з 01.10.2017 року

18 грудня 2017

Пенсії військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Статтею 59 Закону № 796 (у чинній редакції) визначено, що військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їхніх сімей пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї за їхнім бажанням можуть призначатися на умовах і в порядку, визначених законодавством для осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, що їх вони дістали при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків), або відповідно до ст. 54 цього Закону.

З урахуванням змін починаючи з 01.10.2017 р. особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до Закону № 796 або за бажанням таких осіб — з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Раніше чинною редакцією ст. 59 Закону № 796 було визначено право на таку пенсію лише особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби, внаслідок чого стали інвалідами. При цьому пенсія за їхнім бажанням могла обчислюватися виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, який було встановлено на час їхнього перебування в зоні відчуження.

У разі якщо такі особи отримували пенсії за нормами інших законів та виявили бажання перейти на пенсію за Законом № 796, пенсії з урахуванням норм ст. 59 цього Закону обчислюватимуться з дати звернення з відповідною заявою та необхідними документами.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України