back

Служба “101” застерігає!!!

11 грудня 2017

В Ніжинському районі працівники ДСНС проводять рейди по житловому сектору

Проблема виникнення пожеж у житловому секторі громадян викликає особливого занепокоєння у рятувальників ДСНС України. Слід зазначити, що з початку року зареєстровано 78 пожеж в м. Ніжині та 51 пожежа на території Ніжинського району. В м. Ніжині та Ніжинському районі на пожежах загинуло 4 людини. В Ніжинському районі внаслідок пожеж травмовано 2 людини. Біда, у переважній більшості випадків, трапляється в оселях соціально незахищеної категорії населення. Самотні громадяни похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні родини, люди, які зловживають алкогольними напоями не завжди в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань.

З метою профілактики пожеж, інших надзвичайних подій 29 листопада спільно з представниками засобів масової інформації проведений профілактично-роз'яснювальний рейд на території с. Ніжинське.

В ході роботи фахівці ДСНС у житлових будинках виявили порушення правил пожежної безпеки, зокрема пошкоджені дроти та скрутки електромереж, несправні пристрої обігріву і приготування їжі, тріщини у печах, а також відсутність металевого листа на дерев'яній підлозі перед топковим отвором тощо. Такі недоліки ставлять під загрозу життя власників осель та життя оточуючих. Співробітники ДСНС вказали господарям на наявні недоліки та провели роз`яснювальну роботу, під час якої довели вимоги заходів безпеки у побуті та першочергові дії у разі виникнення пожежі.

Зважаючи на те, що в Ніжинському районі виникають пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем, особлива увага приділялась роз'яснювальній роботі серед батьків багатодітних родин щодо недопущення залишення дітей без нагляду, навчання підростаючого покоління правилам безпеки, зокрема як поводитись з сірниками, електроприладами, а також у разі виявлення вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Під час проведення профілактичної роботи рятувальники вручили мешканцям будинків листівки й пам'ятки з інструкціями з питань безпечного поводження у різних небезпечних ситуаціях.

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

Рятувальники закликають громадян не виходити на тонку кригу

У зв'язку із пониженням температурних показників та морозною погодою на водоймах України сформувався льодовий покрив, товщина якого в деяких місцях є небезпечною. Саме тому Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області закликає громадян не виходити на тонку кригу на ставках, річках та інших водоймах. Адже необдумана та необережна поведінка загрожує вашому життю.

Враховуючи високу ймовірність нещасних випадків на льоду, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян України утримуватись в такі дні від виходу на тонкий лід, який утворився на маленьких озерах та затоках річок, і застерегти від цього своїх дітей. Завзятим рибалкам також слід пам’ятати, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил безпеки при знаходження на льоду.

Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня в Україні відмічається День Вшанування пам'яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На ліквідацію наслідків аварії піднялася вся Україна, жителі багатьох областей Росії, Білорусії. Можна уявити, які випробування лягли на плечі пожежників. Про їхні подвиги, а вони були на кожному кроці, писала преса не лише нашої країни, а й усього світу.

Для участі у ліквідації аварії на ЧАЕС та забезпечення протипожежного захисту об'єктів міст Прип'яті і Чорнобиля, 30-ти кілометрової зони було задіяно загони Київської, Чернігівської, житомирської та інших областей, кожний з яких налічував більше 170 співробітників і ніс службу протягом місяця. В ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС брали участь більше 200 працівників пожежної охорони Чернігівської області, 27 з них було нагороджено державними нагородами.

Одним з перших участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС приймав наш пенсіонер колишній працівник Ніжинського районного відділу головного управління МНС України в Чернігівській області – начальник відділення наглядово – профілактичної діяльності майор служби цивільного захисту Кравченко В.І., а також Лохвицький Ю.І., Чекменко Д.В., Маценко О.С., Пасік І.А., Кресан О.І., Степанюк В.В., Постол М.М.

Колишній начальник Ніжинського районного відділу головного управління МНС України у Чернігівській області майор служби цивільного захисту Кравченко Віталій Іванович,1966 року народження, в пожежній охороні з 20.01.1994 року учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АС ( друга категорія) З 27.08.1986 року по 25.09.1996 року, під час строкової служби в в/ч 335 проводив роботи по обладнанню та обслуговуванню системи сигналізації на Чорнобильській АС.

Колишній заступник начальника Ніжинського районного відділу головного управління МНС України в Чернігівській області підполковник внутрішньої служби Пасік Ігор Анатолійович, 1966 року народження, в пожежній охороні з 1983 року. Учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АС (третя категорія). З 20 жовтня 1988 року по 20 квітня 1989 року , інспектором ДПН проводив нагляд за пожежною безпекою на другій черзі Чорнобильської АС.

Колишній командир відділення СДПЧ-15, лейтенант внутрішньої служби Степанюк Василь Віталійович, 1962 року народження, в пожежній охороні з 1987 року. Учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АС (третя категорія). З 20 жовтня 1988 року по 20 квітня 1989 року командиром відділення в складі відділення чергової варти ніс службу в пожежній частині по охороні ЧАС в м. Чорнобилі, без виїздів на гасіння пожежі та ліквідації наслідків.

Колишній старший пожежний СДПЧ -15, лейтенант внутрішньої служби Постол Михайло Миколайович 1964 року народження, в пожежній охороні з 1985 року в пожежній охороні з 1985. Старшина СДПЧ-15, лейтенант внутрішньої служби Кресан Олексій Іванович 1963 року народження, в пожежній охороні з 1984 року. Учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АС (друга категорія). З 12 травня 1986 року по 16 травня 1986 року в складі сил протипожежної служби Чернігівської області прийняли участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АС і виконували роботи по дезактивації житлових будинків та інших споруд.

Завдяки висококваліфікованим діям командирів, офіцерів професіоналів, усіх пожежників – стихію було приборкано. На жаль, дуже дорогою ціною – ціною людських життів. Загалом суворий урок і випробування атомом дістали вогнеборці, особливо ті, хто першими вступили у двобій із ядерною стихією.

Тим часом минають роки, сивіють ветерани. Та час невладний над звитяжцями, які здійснили подвиг, врятували від страшної катастрофи не лише Україну, а й людство.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.

Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області