back

Грип та його профілактика

10 листопада 2017

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в сезоні 2016 – 2017 років в Україні здебільш циркулюватимуть штами грипу: А/California/7/2009, A/Hong Kong/4801/2014 та B/Brisbane/60/2008.

Грип —це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Вірус грипу в основному передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом і має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ). Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем. На відміну від застуди, симптоми грипу, як правило, з’являються раптово і супроводжуються:

- високою температурою, яка тримається мінімум 5 днів,

- лихоманкою,

- головним болем,

- болем у м’язах та суглобах,

- загальною слабкістю,

- втратою апетиту,

- сухим кашлем, болем в горлі, нежиттю;

Перші симптоми при захворюванні вимагають особливої уваги, відразу варто звернутися до лікаря та максимально обмежити контакт з іншими людьми.

Можна легко уникнути зараження грипом, якщо дотримуватись простих речей:

- Намагайтеся як найменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель.

- Користуйтеся одноразовими масками при необхідності, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;

- Регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання;

- Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

- Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.

- Для підвищення опірної здатності організму, стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

Найефективнішим способом запобігти захворюванню залишається вакцинація, проте не варто нехтувати основними правилами під час недуги.

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області