back

Зміни до деяких законодавчих актів України

07 листопада 2017

До уваги платників!

Законом України від 03 жовтня 2017 № 2148-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій", який набрав чинності 11 жовтня 2017 року внесено зміни до деяких законодавчих актів України, які набирають чинності:

1. З 11.10.2017 - зміни до Закону України "Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування" та Закону України "Про нотаріат" щодо удосконалення порядку сплати збору на обов’язкове державнепенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна, щодо:

- щоквартального подання нотаріусами до органів Пенсійного фонду України звітності про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна, в порядку та за формою, визначеними Кабінетом Міністрів України.

- сплати збору платниками та подання звітності нотаріусами до відповідного органу Пенсійного фонду України за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса.

- надання нотаріусами довідки про суму нотаріально посвідчених договорів, які необхідні виключно для перевірки дотримання законодавства з питань сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, на обгрунтовану письмову вимогу органів Пенсійного фонду України.

- надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на запити Пенсійного фонду України та його територіальних органів в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

2. З 01.01.2018 - зміни до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” щодо:

- зміни максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, яка становитиме п’ятнадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановлених законодавством.

- запровадження сплати єдиного внеску за осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу при усиновленні дитини.

- визначення платниками єдиного внеску членів фермерського господарства, якщо вони не належать до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Єдиний внесок для таких платників нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

- скасування норми щодо можливості сплачувати єдиний внесок у сумі, яка не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску та встановлення сплати у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць, для платників віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України.

- запровадження одноразової сплати особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 та не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору про добровільну участь.