back

Служба “101” застерігає!!!

25 вересня 2017

Під час ліквідації пожежі в с. Крути вогнеборці виявили тіло невідомої особи

25 вересня о 00:05 до Служби порятунку "101" у Ніжинському районі надійшло повідомлення про пожежу в одному з приватних нежитлових будинків у с. Крути, що за 18 кілометрів від райцентру.

За викликом до місця події оперативно прибуло відділення 16-ї державної пожежно-рятувальної частини та сільські вогнеборці з сіл Крути та Бурківка. На час їх прибуття в середині будівлі спостерігалося сильне задимлення, а на горищі відбувалося інтенсивне горіння. Спільними діями вогнеборців пожежу о 00:50 було локалізовано та о 01:56 остаточно ліквідовано. Вогнем знищено покрівлю по всій площі будівлі. Під час гасіння на горищі будинку було виявлено обгоріле тіло невідомої особи. Причина пожежі з'ясовується. До гасіння пожежі залучалось 9 чоловік особового складу та 3 одиниці спеціальної техніки.

Також на минулому тижні виникло 3 пожежі:

Вдень 19 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сінника за адресою: с. Переяслівка, вул. Незалежності. Внаслідок пожежі вогнем знищено 0,5т. сіна, 0,5 т. соломи, пошкоджено сінник. Причина пожеж: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 21 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу електрощитової в п’ятиповерховому житловому будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Шевченко. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджені електрощитові на п`ятому та четвертому поверсі. Причина пожежі: недолік конструкції та виробництва електроустановок, коротке замикання електромережі. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вдень 24 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, вул. Західна. Внаслідок пожежі вогнем знищена покрівля господарчої будівлі. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Рятувальники закликають громадян не випалювати суху рослинність!

В умовах посушливої та жаркої осені, до оперативно-рятувального підрозділу м. Ніжина все частіше надходять повідомлення про загорання сухої рослинності на сільгоспугіддях, присадибних ділянках, уздовж транспортних магістралей, паркових зон тощо. Як правило, люди, які її підпалюють, вважають, що роблять корисну справу. Насправді, такий безвідповідальним вчинок нерідко переростає у великомасштабну пожежу. Згоряють гектари лісових насаджень, знищуються унікальні види рослин, господарські споруди та житлові будинки, не обходиться і без людських жертв.

Слід завжди пам’ятати про небезпеку, яку несе вогняна стихія поблизу магістралей газопроводів! Горіння минулорічної трави на полях може призвести до відключення ліній електропередач. Від спалювання листя і сміття у повітря потрапляє пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних речовин.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області, звертається до громадян з проханням не випалювати суху траву навіть при невеликих поривах вітру. Адже неконтрольований вогонь під час сухої погоди поширюється з блискавичною швидкістю. Для ліквідації таких пожеж необхідно залучати чимало одиниць спеціальної техніки, витрачати значні ресурси, в тому числі дорогоцінний час, а можливо в ці хвилини, мешканці того чи іншого населеного пункту терміново чекають на допомогу!

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

В Ніжинському районі працівники ДСНС проводять рейди по житловому сектору

Проблема виникнення пожеж у житловому секторі громадян викликає особливого занепокоєння у рятувальників ДСНС України. Слід зазначити, що з початку року зареєстровано 72 пожежі в м. Ніжині та 42 пожежі на території Ніжинського району. В м. Ніжині на пожежах загинуло 2 людини, в Ніжинському районі 1 людина. В м. Ніжині та Ніжинському районі внаслідок пожеж травмовано по 3 людини відповідно. Біда, у переважній більшості випадків, трапляється в оселях соціально незахищеної категорії населення. Самотні громадяни похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні родини, люди, які зловживають алкогольними напоями не завжди в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань.

З метою профілактики пожеж, інших надзвичайних подій 19 вересня інспекторським складом Ніжинського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Чернігівській області спільно з представниками засобів масової інформації проведений профілактично-роз'яснювальний рейд на території с. Шатура Лосинівської громади.

В ході роботи фахівці ДСНС у житлових будинках виявили порушення правил пожежної безпеки, зокрема пошкоджені дроти та скрутки електромереж, несправні пристрої обігріву і приготування їжі, тріщини у печах, а також відсутність металевого листа на дерев'яній підлозі перед топковим отвором тощо. Такі недоліки ставлять під загрозу життя власників осель та життя оточуючих. Співробітники ДСНС вказали господарям на наявні недоліки та провели роз`яснювальну роботу, під час якої довели вимоги заходів безпеки у побуті та першочергові дії у разі виникнення пожежі.

Зважаючи на те, що в Ніжинському районі виникають пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем, особлива увага приділялась роз'яснювальній роботі серед батьків багатодітних родин щодо недопущення залишення дітей без нагляду, навчання підростаючого покоління правилам безпеки, зокрема як поводитись з сірниками, електроприладами, а також у разі виявлення вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Під час проведення профілактичної роботи рятувальники вручили мешканцям будинків листівки й пам'ятки з інструкціями з питань безпечного поводження у різних небезпечних ситуаціях.

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.

Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області