back

Запитували-відповідаємо

12 вересня 2017

Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії.

Відповідно до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії враховується за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також може враховуватися заробітна плата (дохід) за будь – які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Якщо страховий стаж особи після 1 липня 2000 року становить менш як 60 місяців, крім заробітку за даними системи персоніфікованого обліку для обчислення пенсії обов’язково враховується заробітна плата (дохід) за будь – які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв на підставі довідки підприємства чи архівної установи.

Якщо страховий стаж особи становить менший період, ніж передбачено вище, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.

Обчислення заробітної плати на підставі довідки про заробітну плату з розбивкою по роках законодавством не передбачено.

Переведення з пенсії по вислузі років на інший вид пенсії.

Переведення з одного виду пенсій на інший здійснюється із дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться під час переведення з одного виду пенсії на інший у пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного Фонду.

Отже, після досягнення пенсійного віку особа, яка пішла на пенсію по вислузі років, має право звернутись до управління Пенсійного фонду України, в якому перебуває на обліку як одержувач пенсії за вислугу років, із заявою про переведення на пенсію за віком або із заявою про перерахунок пенсії за вислугу років з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії.

Якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, розрахунок пенсії за віком здійснюватиметься за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться — зміниться лише вид пенсії.

Якщо ж зазначена вище особа після призначення пенсії працювала страховий стаж і заробітну плату або лише страховий стаж буде враховано за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України