back

Служба “101” застерігає!!!

12 вересня 2017

На минулому тижні виникло 3 пожежі:

Ввечері 04 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: с. Талалаївка, вул. Набережна. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено покрівлю житлового будинку. Причина пожеж: розряд блискавки. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області. Ввечері 09 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, провул. Вишневий. Внаслідок пожежі вогнем частково знищено покрівлю, пошкоджено стіни та майно. Причина пожежі встановлюється. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 10 вересня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, провул. Пархомівський. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю по всій площі, пошкоджено стіни та майно. Причина пожежі: електростатичний розряд на флянці газового стояка. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Рятувальники закликають бути обережними під час збирання та вживання грибів.

Сприятливі погодні умови прискорили на Чернігівщині сезон "тихого полювання". У лісових масивах можна зустріти "мисливців", які з кошиками, відрами і навіть поліетиленовими пакетами блукають у пошуках дарів лісу - грибів. Проте, нажаль, не всі грибники можуть впевнено відрізнити отруйні гриби від їстівних. Як результат, це може призвести до нещасного випадку. Крім того, непередбачувані наслідки чекають на тих, хто не обізнаний з правилами приготування деяких видів грибів.

У зв’язку з цим, рятувальники нагадують:

- Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які достовірно відомо, що вони їстівні.

- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями у різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.

- Не куштуйте сирі гриби на смак.

- Вдома ще раз перевірте гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні одразу викидайте.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках.

- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

- При обробці грибів кип'ятіть їх 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

- Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовують для соління - грузді, вовнянки та інші котрі містять молочний сік. Цим самим Ви позбудетеся гірких речовин, що уражають слизову оболонку шлунку.

- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

- Найнебезпечнішим з отруйних грибів є бліда поганка, яку люди часто плутають із печерицями чи сироїжками.

- Значна кількість грибів, що досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, то може статись отруєння.

- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.

Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

- з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі.

Первинними ознаками отруєння є нудота, блювота, біль у шлунку, пронос, запаморочення. Якщо після вживання грибів у Вас або членів родини спостерігається погіршення стану здоров’я, негайно викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Коли промивні води стануть чистими, прийміть активоване вугілля. Після цього випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду та ляжте на живіт. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не вживайте їжу, молоко, бо це прискорить всмоктування токсинів грибів.

Рятувальники закликають громадян не випалювати суху рослинність!

В умовах посушливої та жаркої осені, до оперативно-рятувального підрозділу м. Ніжина все частіше надходять повідомлення про загорання сухої рослинності на сільгоспугіддях, присадибних ділянках, уздовж транспортних магістралей, паркових зон тощо. Як правило, люди, які її підпалюють, вважають, що роблять корисну справу. Насправді, такий безвідповідальним вчинок нерідко переростає у великомасштабну пожежу. Згоряють гектари лісових насаджень, знищуються унікальні види рослин, господарські споруди та житлові будинки, не обходиться і без людських жертв.

Слід завжди пам’ятати про небезпеку, яку несе вогняна стихія поблизу магістралей газопроводів! Горіння минулорічної трави на полях може призвести до відключення ліній електропередач. Від спалювання листя і сміття у повітря потрапляє пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних речовин.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області, звертається до громадян з проханням не випалювати суху траву навіть при невеликих поривах вітру. Адже неконтрольований вогонь під час сухої погоди поширюється з блискавичною швидкістю. Для ліквідації таких пожеж необхідно залучати чимало одиниць спеціальної техніки, витрачати значні ресурси, в тому числі дорогоцінний час, а можливо в ці хвилини, мешканці того чи іншого населеного пункту терміново чекають на допомогу!

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань. Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області