back

Умови призначення пенсії багатодітним матерям

04 вересня 2017

Відповідно до п. 3 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” тимчасово, до прийняття відповідного закону, жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, що виховали їх до цього ж віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та наявності не менше 15 років страхового стажу . До інвалідів з дитинства належать також діти - інваліди до 16 років.

Абзацом 5 пункту 3 розділу XV “Прикінцеві положення” Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що за вибором матері або у разі її відсутності, якщо виховання п'ятьох або більше дітей чи дитини-інваліда здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення ним 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років.

Порядок передбачає, що для того аби батьку була призначена пенсія (у 55 років), подається заява матері про згоду на призначення пенсії батькові або документи з підтвердженням відсутності матері (свідоцтво органу РАГС про смерть, рішення суду про визнання її безвісти зниклою тощо).

Документ який підтверджує родинні стосунки - це паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім'ї, а також рішення суду.

Крім цього, відповідно до п. “ж” ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”, право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей (зокрема всиновлених ), незалежно від віку і трудового стажу в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України за умови, що на час звернення за призначенням пенсії жінка зайнята на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві у колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання.

Факт роботи жінки в сільськогосподарському виробництві підтверджується трудовою книжкою.

Батькові, який працює у сільському господарстві, незалежно від віку пенсія не може бути призначена, норма застосовується лише для матерів.

Відповідно до статті 10 вищезазначеного Закону особі, яка має право на різні види пенсії, призначається один із цих видів за її вибором. Якщо мати використала право на призначення пенсії (незалежно від виду) до досягнення пенсійного віку, то у батька підстави для призначення дострокової пенсії за віком відсутні.

Стаж до 01.01.2014 року призначається за нормами Закону України “Про пенсійне забезпечення” на підставі трудової книжки, довідок про періоди роботи, диплому, свідоцтва про народження дітей, тощо. А після цієї дати страховий стаж обчислюється за даними, які містяться у системі персоніфікованого обліку (ті періоди, коли особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, та коли за неї були сплачені страхові внески до Пенсійного фонду).

Факт народження дітей встановлюється на підставі документів про народження, а виховання до зазначеного віку — свідоцтво про народження та довідки органів місцевого самоврядування. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть.

Розмір пенсії за віком багатодітним матерям і матерям дітей-інвалідів визначається за нормами Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”. Тобто він залежить від наявного страхового стажу та заробітку особи.

Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до заяви про призначення пенсії подаються такі документи:

1) довідка податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера.

2) документи про стаж (оригінали та копії);

3) документи про заробітну плату:

– індивідуальні відомості про застраховану особу, починаючи з 01.07.2000, які надаються відділом персоніфікованого обліку;

– за бажанням особи та за умови підтвердження первинними документами – довідка про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу до 01.07.2000;

4) документи про місце проживання (реєстрації) особи (паспорт);

5) свідоцтво про народження дитини чи паспорт дитини;

6) документи про визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом (при призначенні пенсії матері інваліда з дитинства);

7) документи про народження та виховання дитини до чотирнадцятирічного віку (при призначенні пенсії згідно з пунктом “ж” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”);

8) у разі наявності також надаються інші документи, які засвідчують особливий статус особи (посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях; посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи та ін.).

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області