back

На Чернігівщині за рахунок промислових споживачів майже на 1,5% зросли обсяги споживання газу

17 липня 2017

Впродовж першого півріччя 2017 року на Чернігівщині було протранспортовано 345 млн куб. м газу, що на 1,4% (5 млн куб.м) перевищило обсяги споживання порівняно з аналогічним періодом 2016 року.

Єдиною категорією споживачів, що наростила обсяги газу стала промислова сфера - приблизно на 9 млн кубометрів або 36,7%. Майже на рівні попереднього року залишилися побутові споживачі, використавши на 3,6 млн куб.м (-1,8%) менше газу, бюджетники - на 209 тис куб.м (-1,7%) та релігійні організації – на 1 тис кубометрів (-1,1%). Відчутно зменшили споживання тепловики – близько 3,5 млн куб.м (-4%), передусім через раннє закінчення опалювального сезону.

Незважаючи на те, що показники споживання газу залишилися на рівні попереднього року, надходження від тарифної виручки «Чернігівгазу» за послуги з розподілу блакитного палива не стали рівномірними. Головна причина – це сезонність споживання газу, коли в літній період воно в середньому зменшується на 89% порівняно із холодними порами року. Окрім того, на надходження виручки також впливають борги населення та недосконалість системи субсидіювання.

«Найбільш невдалим періодом у фінансовому плані для «Чернігівгазу» видається міжопалювальний сезон. Для порівняння, при однаковій завантаженості та кількості персоналу, в один із літніх місяців компанія може отримати до 10 разів менше виручки, аніж в зимовий період. Через такі нерівномірні надходження коштів неможливо покрити витрати компанії, передбачені в тарифі», - повідомила фінансовий директор «Чернігівгазу» Ірина Чертова.

Наприклад, у листопаді 2016 року обсяг споживання газу промисловими споживачами сягнув 24 млн куб.м газу, натомість у червні він становив всього 3 млн куб.м. Така ж ситуація простежується в усіх категоріях споживачів. Як результат, у теплу пору року падіння споживання газу призводить щонайменше до 7–кратного скорочення тарифних надходжень, в той час коли кошти на обслуговування системи газопостачання потрібні цілорічно.

Ще складнішою є ситуація з побутовими споживачами. Адже майже дві третини з них, а це 220 тис сімей, отримують державну допомогу у вигляді пільг або субсидій. Вони покриваються не «живими грошима», а лише взаєморозрахунками, тому компанія не може використати їх для фінансування поточної діяльності, закупівлі необхідної техніки чи матеріалів.

«Понад 60% газу споживається саме у побуті. З урахуванням поточних боргів населення та недофінансування державою коштів по субсидіям, на сьогодні «Чернігівгаз» недоотримав майже 97 млн грн. за послуги з розподілу енергоносія, що значно ускладнює наші взаєморозрахунки з іншими учасниками ринку», - констатувала Ірина Чертова. За нині діючої системи тарифоутворення, з однієї тисячі кубометрів розподіленого газу «Чернігівгаз» отримує 753 грн. Левова частка коштів, а саме – 45,4%, йде на оплату природного газу на виробничо-технологічні витрати, 40,4% - на зарплату робітників, решта – на забезпечення функціонування аварійних служб, організацію роботи центрів обслуговування клієнтів, встановлення, заміну та повірку лічильників, обслуговування мереж, тощо. За таких умов фінансування робіт з ремонту та модернізації газових мереж проводиться за остаточним принципом, а це призводить до того, що рівень надійності та безпеки газотранспортної системи стає дедалі гіршим.

ПАТ «Чернігівгаз»