back

Трихограма

13 липня 2017

Велику роль в регулюванні чисельності шкідливих організмів відводять хімічному методу захисту рослин, при дії якого не тільки знищуються шкідливі комахи, але й корисні. Крім того, шкідники здатні пристосовуватися до хімічних препаратів, набуваючи при цьому резистентності до того чи іншого класу інсектицидів.

Одним із напрямків вирішення цієї проблеми є біологічний метод регулювання чисельності шкідників і хвороб, а одним із шляхів цього напрямку є розведення та випуск природних ентомофагів.

Останні роки виявляють великий науковий і практичний інтерес до використання одного з ентомофагів – трихограми, яка є основним засобом біологічної боротьби з багатьма видами шкідників, а саме: листогризучими і підгризаючими совками, лучним та стебловим (кукурудзяним) метеликами, біланами, листокрутками, плодожерками і іншими лускокрилими шкідниками, які пошкоджують цілий ряд сільськогосподарських культур.

Збільшення посівних площ в області під кукурудзою сприяє накопиченню одного з небезпечних фітофагів, а саме стеблового (кукурудзяного) метелика. Для регулювання чисельності шкідника перспективним і економічно доцільним є випуск трихограми, адже гусінь стеблового метелика після відродження живе на поверхні рослини від 3 до 12 годин, а потім проникає в стебла. Потрібно зазначити, що трихограма знищує шкідників у “недосяжних” для хімії місцях.

Трихограма – це дрібна комаха (розміром 0,4-0,9 мм, забарвлення від жовтого до чорного кольору), яка є виключно паразитом яєць комах. Однак паразитичний спосіб життя ведуть тільки личинки трихограми, харчуючись вмістом яйця комах, дорослі ж особини трихограми в природі харчуються нектаром квітів і росою.

Перевагою є те, що випуск даного ентомофага не спричиняє забруднення довкілля і продукції, а впровадження біологічного методу захисту, являє собою найбільш радикальний шлях до оздоровлення екологічної ситуації.

За інформацією управління агропромислового розвитку РДА