back

Умови приймання громадян похилого віку та інвалідів до будинків-інтернатів та стаціонарного відділення для постійного або тимчасового проживання

25 квітня 2012

До будинку-інтернату та стаціонарного відділення для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) приймаються на державне утримання особи похилого віку, які досягли пенсійного віку та інваліди І, ІІ та ІІІ груп, старші за 18 років, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у будинку-інтернаті, та які не мають працездатних родичів, зобов’язаних їх утримувати за законом.

Інвалідам та пенсіонерам, які проживають в будинку-інтернаті, пенсія виплачується відповідно ст. 48 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у розмірі 25 %, а 75 % - перераховується Пенсійним фондом на рахунок установи, де перебуває особа, за його особистою заявою.

На позачергове влаштування до будинку-інтернату мають право одинокі ветерани війни, особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, жертви нацистських переслідувань, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до І, ІІ і ІІІ категорій, у разі, згідно із Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

За наявності вільних місць до будинку-інтернату можуть прийматися особи, які мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, за умови стовідсоткового відшкодування будинку-інтернату витрат на їх утримання. На даний час це становить близько 2000 грн. на місяць. При цьому заключається нотаріально завірений договір між адміністрацією будинку-інтернату і працездатними дітьми або родичами щодо відшкодування витрат на утримання підопічного.

Інвалідам і пенсіонерам, які проживають у будинку-інтернаті на платній основі, пенсія виплачується у повному обсязі. Громадяни, які уклали договір довічного утримання (догляду), до будинку-інтернату та стаціонарного відділення не приймаються.

За довідками звертатись:

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Адреса: вул. Лащенка, 12, м. Ніжин, Чернігівська обл., 16600.

Тел.: 2-02-07, 2-06-00.

Начальник управління праці та соціального захисту населення О.М.Шевчун