back

Умови приймання громадян похилого віку та інвалідів до відділення соціальної допомоги вдома територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)

25 квітня 2012

І.На соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) у територіальному центрі мають право:

- громадяни похилого віку, інваліди, хворі (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому Міністерством охорони здоров’я України;

–громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв'язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Громадяни, зазначені вище, для соціального обслуговування (надання соціальних послуг) подають письмову заяву управлінню праці та соціального захисту населення райдержадміністрації за місцем проживання. Відділення не здійснює соціального обслуговування (надання соціальних послуг) громадян, які потребують цілодобового стороннього догляду.

Право на позачергове соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) відділенням соціальної допомоги вдома мають одинокі ветерани війни, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (3551-12), жертви нацистських переслідувань, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1, 2 та 3 категорії.

Відділення соціальної допомоги вдома може здійснювати обслуговування громадян похилого віку, інвалідів, хворих (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу. Обслуговування таких громадян здійснюється за плату відповідно до тарифів на платні соціальні послуги. Тарифи на платні соціальні послуги встановлюються територіальним центром відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2005 року № 268 (268-2005-п) «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги».

Відділення соціальної допомоги вдома згідно з умовами договору та відповідно до затвердженого графіка, але не менш як два рази на тиждень, забезпечує відвідування громадян, яких воно обслуговує, організовує надання передбачених договором послуг, контролює їх якість, виявляє додаткові потреби, вживає заходів до їх задоволення.

Медичними протипоказаннями для соціального обслуговування (надання соціальних послуг) громадян є наявність у них інфекційних захворювань, залежності від психоактивних речовин, алкоголю, психічних захворювань, що потребують перебування на спеціальному диспансерному обліку.

За довідками звертатись:

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Адреса: вул. Лащенка, 12, м. Ніжин, Чернігівська обл., 16600.

Тел.: 2-02-07, 2-06-00.

Начальник управління праці та соціального захисту населення О.М.Шевчун