back

Село – колиска нації. Виїзний семінар для сільських голів Ніжинського району на Бахмаччині

31 травня 2017

Традиційний семінар – нарада для сільських, селищного голів Ніжинського району цього разу був незвичним. Ніжинська районна державна адміністрація організувала виїзну зустріч з головою Бахмацької районної ради Віктором Міщуком та керівником ПСП «Пісківське» Валерієм Колошою у с. Піски Бахмацького району.

Очолив делегацію голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин. Також участь у заході взяли голова районної ради Олег Бузун, заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко та керівник апарату райдержадміністрації Тетяна Коник.

Знайомство з с. Піски розпочалось із місцевої ЗОШ І-ІІІ ст. Тут навчається 59 дітей, і до їх навчання, а головне всебічного розвитку, ставляться по-особливому. За ініціативи керівника ПСП «Пісківське» Валерія Колоши ось уже 3 роки за повного його утримання при навчальному закладі діє школа мистецтв. Юні пісківці майже весь свій вільний час проводять у гуртках англійської мови, малювання, соломоплетіння, ліплення, хореографії тощо.

Крім того, Валерій Колоша утримує тут козацьку організацію. Діти виховуються на козацьких традиціях, вивчають історію та побут свого народу, зростають у дусі патріотизму та шанування української самобутності.

Для дітлахів села організована і кінно-спортивна школа при ПСП «Пісківське», котру вони відвідують безкоштовно.

З 1862 року у селі діє Свято-Казанська церква. Вона унікальна тим, що у храмі знаходиться ікона Казанської Божої матері, яка самовідновлюється. Як стверджує місцевий священник от. Віталій, з часом вона почорніла, але згодом почали з’являтися обриси янголів, і процес відновлення продовжується. Учасники мали змогу на власні очі в цьому переконатися та приклонитися до святині.

В центрі села знаходяться доглянутий обеліск Слави, величезний дитячий майданчик та будинок культури. Останній Валерій Колоша планує відремонтувати та створити справжній центр дозвілля, де жителі села зможуть насолоджуватись не лише концертами, а й театральними виставами. Тим паче, що розвиток культури теж пріоритетний напрямок роботи для місцевого підприємця. За його ініціативи ось уже декілька років підряд с. Піски приймає художні колективи з усієї України на фольклорному фестивалі, участь в якому, до речі, беруть і колективи з Ніжинського району.

Особливе враження ніжинська делегація отримала від відвідування ПСП «Пісківське». Такого масштабного виробництва бачити присутнім ще не доводилось, при чому воно щороку збільшується і тут застосовують новітні технології. Як розповів керівник Валерій Колоша, на підприємстві працює 260 людей ( при тому, що в с. Піски проживає 600 чоловік), лише за минулий рік тут було створено 62 робочих місця. Середня заробітна плата робітників – 6000 тис. грн. А головне, що колектив дружній і гарно обізнаний у своїй роботі. На навчання працівники їздили навіть до Голландії. Підприємство обробляє 3 тис. га землі, тут утримується 3 тис. дойних корів, коні, кози, овечки, гуси, качки тощо.

Виробляють молоко для дитячого харчування, сири, ковбасні та кондитерські вироби, борошно, олію, хліб тощо. Перерахувати все, так само як і оглянути все виробництво було дуже важко, враховуючи його масштаби. Валерій Колоша запевнив, що продукція – натуральна, без ГМО та шкідливих домішок. У цьому присутнім вдалося переконатися особисто, скуштувавши сир, печиво, хліб та шоколад. Наша делегація зраділа тому, що все це можна придбати навіть у Ніжині у «Сирній лавці».

Головна економічна складова цього підприємства – ентузіазм та бажання розвитку і самовдосконалення самого керівника, та й колективу, який тут працює. «Це приклад того, яким має бути інвестор, - говорив голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, - і якою має бути співпраця місцевої влади з підприємцем!» А Валерій Колоша стверджує, що це все через любов до України, українського села та родючої землі. «Село – це колиска нації,» - переконаний він. І на цьому зупинятися він не збирається.

Виїзний семінар завершився за гостинним столом. Українську пісню присутнім подарував гурт «Смоляни». А школярі влаштували для гостей патріотичний флешмоб.

Голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин подякував голові Бахмацької районної ради Віктору Міщуку та керівнику ПСП «Пісківське» Валерію Колоші за гостинність, а головне той безцінний досвід, який безперечно отримали всі присутні, висловив свої сподівання на подальшу співпрацю та дружні стосунки. На знак вдячності подарував господарям сувеніри із зображенням будівлі Ніжинської районної державної адміністрації та мальовничих куточків Ніжинського району.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА