back

Запитували – відповідаємо: Як атестація робочого місця за умовами праці впливає на право працівника на пенсію?

26 травня 2017

З 1992 року право на пенсію за віком на пільгових умовах за списками №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення, затверджуваними Кабінетом Міністром України призначаються за результатами атестації робочих місць.

Відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року №442 атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не раніше як один раз на п’ять років.

Для підтвердження результатів атестації робочого місця видається наказ по підприємству про результати атестації робочих місць. Перелік робочих місць з пільговим пенсійним забезпеченням затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років.

Після 21 серпня 1992 року право на пенсію за віком на пільгових умовах має бути підтверджено лише за результатами атестації. Отже, якщо працівник працював в шкідливих умовах починаючи з 21 серпня 1992 року й атестація робочих місць не проводилась, працівники втрачають право на зарахування роботи до пільгового стажу після цієї дати.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на керівника підприємства, організації.

Результати атестації застосовуються для обчислення стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, упродовж п’яти років після затвердження її результатів (дати видання наказу про результати проведеної атестації), якщо протягом цього часу на такому підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці, які дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

У разі докорінної зміни умов і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведено позачергову атестацію.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України