back

Урочисті заходи з нагоди 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

10 травня 2017

72 роки віддаляє нас від переможного травня 1945, але велич цього свята не затьмариться у віках. Ми низько вклоняємося фронтовикам і трудівникам тилу, підпільникам, в’язням концтаборів і борцям руху опору, удовам і дітям війни – усім, чиє життя було спотворене воєнним лихоліттям і стало закликом для всього людства постати проти нацизму, жорстокості і насильства.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Загалом за різними оцінками від 8 до 10 млн осіб. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

15 тисяч наших земляків – ніжинців воювали на фронтах Другої світової війни, половина з них не повернулась до рідної домівки.

На даний час в районі залишилось лише 52-є ветеранів війни, з них 7-ро в’язнів концтаборів.

Схилити голови за загиблими та вшанувати живих, тих, хто виборов Велику Перемогу, 9 травня зібралися на урочисті заходи у районному будинку культури в с. Талалаївка керівництво Ніжинщини, представники районних служб та установ, громадськість.

«Свята пам’ять про безсмертний подвиг наших батьків та дідів залишається з нами як високий зразок мужності, сили духу, самопожертви, та патріотизму. Він дає наснаги українцям, які сьогодні захищають незалежність нашої держави,» - говорив під час свого виступу голова районної державної адміністрації Вячеслав Івашин. Він вибачився перед ветеранами за те, що за 72 роки влада так і не змогла забезпечити їх у повній мірі усім необхідним для покращення здоров’я, побуту та життя загалом. Закликав усіх пам’ятати тих, хто виборов свободу нашій рідній землі, і завжди їм допомагати.

До вітального слова долучились також голова районної ради Олег Бузун, Талалаївський сільський голова Володимир Хоменко, голова районної організації ветеранів Володимир Карпенко, військовий комісар Володимир Якущенко та голова громадської організації «Ніжинська міськрайонна організації ветеранів Афганістану» Сергій Ступак.

Працівники районного будинку культури, школярі та вихованці дитячого садка с. Талалаївка підготували святкову та урочисту програму заходу, працівники Центральної районної бібліотечної системи організували тематичну виставку. Біля обеліску Слави от. Олексій справив заупокійний молебень за загиблими у роки Другої світової війни. До пам’ятника усі присутні поклали квіти, пролунав військовий салют.

Ціна Великої Перемоги занадто висока, і про це ми маємо завжди пам’ятати!

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА