back

Громадські слухання у В. Кошелівці: гуртом вижити легше

28 квітня 2017

27 квітня жителі села В. Кошелівка зібралися на громадські слухання щодо приєднання їх сільської ради до Вертіївської громади. Участь у обговоренні цього питання взяли заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, консультант з бюджетних питань Офісу реформ при Чернігівському відділенні Асоціації міст України Микола Силенко, голова Вертіївської громади Ігор Мороз, Великокошелівський сільський голова Олександр Соломаха.

Механізм приєднання до Вертіївської ОТГ Великокошелівської сільської ради пояснив Микола Силенко. Крім того, він розповів про вже створені громади у Чернігівській області, а їх 16, і чекають на вибори ще 11, а також про переваги, котрі отримали населені пункти, об’єднавшись, а це перш за все – фінансові. Новоутворені громади активно вкладають кошти у ремонт закладів соціальної інфраструктури, доріг. До речі, те ж саме робить і Вертіївська громада.

«Ми дослухаємось до думки людей, намагаємось зробити в кожному селі те, що просить громада,» - наголошував Ігор Мороз, розповідаючи про те, що зроблено в кожному населеному пункті Вертіївської ОТГ.

Головними питаннями, котрі турбували великокошелівців, були подальша доля школи та фельдшерського пункту.

«Ці заклади ми обов’язково збережемо, тим паче сьогодні у Великокошелівській школі навчається 65 дітей. Нині Вертіївська школа повністю наповнена, тому у нас немає потреби закривати освітній заклад у В. Кошелівці. Більше того, якщо ваша громада забажає, відкриємо тут дитячий садок.» - відповів Ігор Мороз.

Так само буде збережений і фельдшерський пункт, як і решта пунктів в усіх селах Вертіївської ОТГ. «Ми плануємо розвивати медичну галузь, закупити автомобілі швидкої допомоги, запросити працювати у нашій амбулаторії нових спеціалістів,» - зауважив Вертіївський голова.

Пообіцяв він, що буде збережена і пожежна команда у селі, відкриється філіал комунального підприємства, котрий буде займатися розчисткою доріг, вивозом сміття і т. д. «Гуртом вижити легше! - Підсумував Ігор Мороз, адже бюджет Великокошелівської сільської ради не може вирішити всі ті проблеми, котрі має населений пункт, в тому числі ремонт доріг. - А ми намагаємось ремонтувати дороги в кожному населеному пункті нашої громади.»

У будь-якому випадку реформа децентралізації влади немає зворотного шляху. Це намагалась пояснити присутнім заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко. Об’єднання Великокошелівської сільської ради з Вертіївською ОТГ відбудеться у будь-якому разі, це лише питання часу. «Будь-які зміни – це завжди ризик, - наголосила Оксана Мелашенко, - але для В. Кошелівки гірше не буде однозначно! Перш за все зміни мають статися у свідомості людей, а вже тоді вони відбудуться і в вашому населеному пункті, і в державі загалом. ОТГ – це зовсім новий рівень управління, котрого ще не було у нашій країні. На громади виділяється значно більше фінансування, але разом з тим покладається і більше відповідальності.»

Сільський голова Олександр Соломаха дав доручення депутатам вивчити думку кожного жителя села щодо об’єднання з Вертіївською громадою. А вже потім буде прийняте відповідне рішення Великокошелівською сільською радою і запушено механізм приєднання, якщо, звісно, цього забажає більшість мешканців села.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА