back

Данина рідній Данині

03 березня 2017

У старому корпусі університету імені Миколи Гоголя відбулася знакова подія – презентація двотомника документально-публіцистичної оповіді «Село» знаного в Україні та світі вченого, журналіста, письменника, громадського діяча, нашого земляка з Данини Миколи Тимошика.

Ніжинська районна державна адміністрація виступила однією з організаторів проведення заходу. Керівництво установи представляла заступник голови Оксана Мелашенко. На презентацію були запрошені сільські голови, вчителі історії та бібліотекарі Ніжинського району.

Кандидат педагогічних наук, доцент, Олександр Забарний, відкриваючи захід, нагадав, що саме в залі, де проходила презентація, колись була церква. Тут, перед іконостасом, стояли прославлені вихованці вишу: Микола Гоголь, Олександр Афанасьєв-Чужбинський, Євген Гребінка, Віктор Забіла, Нестор Кукольник, Євген Гуцало і багато інших відомих випускників. Тож, досить символічно, що представлення п’ятирічної праці Миколи Степановича зібрало запрошених саме тут, у цьому сакральному приміщенні.

Вітаючи зібрання, ректор університету, доцент Олександр Самойленко наголосив, що перше знайомство з доробком Тимошика – велика честь для вузу. Перераховуючи всі заслуги і регалії автора, Олександр Григорович вказав на головну й беззаперечну – він наш земляк, що не може не викликати гордості. Керівник навчального закладу переконаний, що книга викличе неабиякий резонанс не лише сьогодні, а на багато років вперед, адже автор писав її від глибоких знань, великої любові до села, від переживань за долю малої Батьківщини, а це ті цінності, які не втрачають своєї актуальності ніколи.

Заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко від імені районної влади привітала земляка та подякувала за книгу.

Розпочинаючи знайомство з аудиторією, Микола Тимошик видимо хвилювався. І хоч йому доводилося виступати перед значно більшими у багатьох країнах світу, він не приховував своїх переживань. Адже де б він не був, яких висот не досягнув би, завжди і скрізь пам’ятав про те, хто він і звідки, що народився в маленькому селі Данина на Ніжинщині, що там його коріння.

Таким українське село в нашій літературі ще не поставало. Найважливішою дійовою особою цієї книги є архівний документ.

Головним своїм завданням автор вважав не просто віднайти в хронологічній послідовності документальні, нерідко приголомшливі, підтвердження непростих процесів буття села, а й вмонтувати їх у своєрідну канву розповіді. Йдеться про реальні події в реальних українських селах. Легкість читання забезпечується неповторністю манери авторського письма: логічною послідовністю, аргументованістю, емоційністю.

Цією багато в чому новаторською книгою автор переконливо поламав усталений ще від радянських часів порядок висвітлення історичних подій, в основу якого брався так званий «погляд зверху» – з його глобальними подіями, першозначними за територіальними масштабами дійовими особами та пересіяними крізь ідеологічне сито окремими благенько вдягненими місцевими прикладами. Версія історії українського села Миколи Тимошика є поглядом знизу.

Основою фактологічного матеріалу для написання цієї книги слугували архівні фонди, які ще донедавна були заборонені навіть для дослідників, із історії сіл і містечок колишньої Ніжинської округи. Це, передусім, Данини, Шатури, Володькової Дівиці, Лосинівки, Носівки. Багато сюжетів із книги пов’язані з Ніжином, як центром округу, а також із такими селами як Безуглівка, Вертіївка, Велика й Мала Кошелівки, Вікторівка, Галиця, Дрімайлівка, Кагарлики, Кропивна, Кукшин, Крути, Курилівка, Леонідівка, Сальне, Талалаївка, Терешківка, Шняківка та низкою інших.

За масштабами охоплення матеріалу, продуманою структурою розділів, лаконічністю і завершеністю сюжетів, цінним фактологічним матеріалом, широкою джерельною базою, умілим поєднанням хронологічного викладу подій і явищ із їх сюжетним розвитком, доступністю викладу, барвистою мовою це видання на сільську тематику не має досі собі рівних.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"