back

Прем'єр-міністр: Системний підхід Уряду, спрямований на досягнення енергонезалежності, дозволить диверсифікувати постачання вугілля

14 лютого 2017

Системний підхід Уряду, спрямований на досягнення енергетичної незалежності країни та збільшення видобутку українського газу, дозволить диверсифікувати постачання вугілля з тимчасово неконтрольованих територій. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, про що він заявив під час засідання Уряду у вівторок.

- Для того, щоб провести модернізацію і відмовитися від цього вугілля і перейти, наприклад, на газову групу, яка добувається в підконтрольних регіонах, нам треба 3-5 років і ще щороку інвестиції у розмірі не менше 15 млрд грн. Але така залежність постійно зменшується: ми заміщуємо газ, ми почали добувати український газ, зменшили падіння добутку газу в Україні. Це означає, що наш системний підхід дасть можливість у тому числі і диверсифікувати постачання вугілля, - зазначив Глава Уряду.

У питанні постачання антрацитової групи вугілля з тимчасово неконтрольованої території України треба розмежувати питання боротьби з контрабандою і боротьбу з українським народом, переконаний Прем'єр-міністр.

- Коли мова йде про блокаду, я категорично проти будь-яких проявів контрабанди. Я згоден, що треба зупинити будь-які переміщення контрабандних товарів не тільки залізницею, а й іншим транспортом через лінію розмежування. Але коли мова йде про національну безпеку нашої країни, коли мова йде про те, що люди мають отримати тепло і електроенергію в їх оселі, коли мова йде про те, що ми знаходимося під час опалювального сезону, ... [то] зараз деякі українці хочуть власними руками зірвати опалювальний сезон, спонукати віялові відключення у нашій країні. Це неприпустимо. Нам треба розмежувати боротьбу з контрабандою і боротьбу з українським народом, - підкреслив Володимир Гройсман.

Уряд забезпечив якісну підготовку до опалювального сезону нашої країни, підкреслив Прем'єр-міністр.

Від постачання вугілля залежить українська металургія, окремо наголосив Володимир Гройсман. У цій галузі працюють 300 тис. людей.

- Коли ми говоримо про пришвидшене зростання економіки, яка дасть можливість підняти людям пенсії, то треба забезпечити, щоб реальний сектор економіки працював, а не зупинявся. Якщо Авдіївський коксохім міг зупинитися через обстріли росіян, то сьогодні він може зупинитися, тому що у нього немає необхідної сировини для продовження своєї роботи. Ніхто не має права на цьому спекулювати, - наголосив Глава Уряду.

Він також зазначив, що зупинка експорту металургів призведе до падіння української торгівлі, зменшення валютної виручки, що заходить в країну, підірве економічне зростання та відстрочить плани щодо інших проектів. Це також може підірвати основи національної валюти.

- Про це теж треба думати в палатках під час блокування і пропонувати рішення, - наголосив Прем'єр-міністр.

У структурі виробництва електроенергії в Україні більше 30% електроенергії виробляється з вугілля. Є частина міст в Україні: Київ, Харків, Черкаси, Чернігів, які з вугілля виробляють тепло для осель українських громадян.

Україна споживає такого вугілля 24 млн тонн на рік. Антрацитове вугілля виробляється і добувається з українських надр на тимчасово непідконтрольній території, зазначив він.

- Я переконаний, що критичний імпорт, мінімальний набір продукції, який ми отримуємо з українських надр, ми можемо спокійно сьогодні використовувати, - зазначив Глава Уряду.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ