back

"Будьте голосом тих, хто не може говорити за себе...": захід, приурочений до Міжнародного дня пам`яті жертв Голокосту

08 лютого 2017

Згадати жертв війни та Голокосту, вшанувати героїв опору нацизму, духовного подвигу заради рятування життя людей трапилася нагода під час заходу, приуроченого до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, який відбувся минулого тижня у великому залі райдержадміністрації. Захід носив назву «Будьте голосом тих, хто не може говорити за себе...», а підготували його методист районного методичного кабінету Тетяна Черненко, вчитель історії Талалївської ЗОШ І-Ш ст. Людмила Єсипенко та її учениці Руслана Сідень, Анастасія Шепель, Вікторія Музика.

Під час Другої світової війни в Україні нацисти знищили близько 860 000 – 900 000 євреїв. Символ трагедії Голокосту в нашій державі – Бабин Яр. Подібне місце є і в Ніжині. На виїзді з міста, в кар’єрах цегельного заводу, масово розстрілювали євреїв восени 1941 року. Скільки загинуло в ті дні - невідомо, але тільки із 6 на 7 листопада фашисти знищили понад 500 ніжинських євреїв та 270 людей інших національностей. Про це розповіла присутнім Вікторія Музика – учениця 11 класу Талалаївської школи (науковий керівник Т.В.Черненко).

Того дня свої дослідження представили й 9-класниці Ірина Мершинець із Шатури (наукові керівники Т.М. Рубан та Р.Ф. Рубан) та Вероніка Пилипенко з Безуглівки (науковий керівник С.М. Лабузько). Ірина повідала про уродженку села Шатура Устинію Петренко. Ця проста селянська жінка під час війни врятувала від смерті двох єврейських дівчаток із Ніжина – Соню та Віру Медвєдєвих. За цей вчинок Устинії Іванівні в 1998 році було присвоєно звання «Праведник народів світу».

А Вероніка розкрила біографічні сторінки Ізраїля Лейбовича Хайтовича. Уродженець Чернігова. Після багатьох рапортів Хайтовича відправили на фронт. Під час війни майор командував танковим полком, визволяв Ніжинщину. 15 вересня 1943 року загинув у Черняхівці. Поховали його в Ніжині.

Білих плям в історії нашої країни і досі залишається багато, отже, у дослідників попереду ще багато роботи.

Щодо вже зробленої наукової роботи юних дослідників та їх керівників висловили свої думки голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, його заступник Оксана Мелашенко та помічник народного депутата Олександра Кодоли Тамара Стратілат. Усі вони закликали присутніх на заході школярів, педагогів, бібліотекарів та працівників РДА, щоб ніхто і ніколи не забував сотні великих і малих бабиних ярів. «Якщо ми сьогодні мовчатимемо, нас будуть знищувати».

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА