back

Біля с. Хвилівка невідомі злили хімічну речовину

03 січня 2017

28 грудня 2016 року на узбіччі ділянки автодороги с. Хвилівка – с. Талалаївка Ніжинського району (Чернігів – Прилуки – Пирятин 106 км), біля стаціонарної естакади для огляду автомобілів було виявлено розлив невідомої речовини, яка вступила в реакцію з органічними залишками рослинності та виділяла специфічний запах та дим жовтого кольору. Для забезпечення пожежної та техногенної безпеки на місце події прибуло відділення 16 ДПРЧ м. Ніжин (6 чоловік особового складу, 1 одиниця техніки).

До місця розливу невідомої речовини виїхали голова Ніжинської райдержадміністрації Вячеслав Івашин, начальник відділу з питань цивільного захисту, оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами РДА Михайло Марченко, начальник Ніжинського МРВ УДСНС України в Чернігівській області Дмитро Кравцов, начальник 4 ДПРЗ Юрій Красов, начальник філії «Вертіївська ДЕД» Віталій Кошовий, представники Ніжинського ВП ГУНП, Ніжинської філії ПАТ «Укртелеком», аварійна бригада газового господарства та Мринського ВУПЗГ. Проведена спеціалізованими службами перевірка на витік природного газу результатів витоку не показала. Цього ж дня спеціалістами 16 ДПРЧ були відібрані проби речовини, які направлено на експертизу. Зона розливу невідомої речовини була огороджена працівниками філії «Вертіївська ДЕД» та виставлено пост з представників Ніжинського ВП ГУНП та Ніжинського МРВ УДСНС.

29 грудня відбулось засідання районної комісії ТЕБ та НС, котре провів голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин. Були розглянуті організаційні питання щодо ліквідації надзвичайної події та надано окремі доручення виконавцям.

30 грудня були відомі результати лабораторних досліджень відібраних проб, в яких виявлено азотну кислоту (нітрати азоту амонійного). Під час засідання районної комісії з питань ТЕБ і НС було прийнято рішення нейтралізувати розлив розчину азотної кислоти лужною речовиною у вигляді вапна гашеного.

Цього ж дня, 30 грудня, спеціалістами 16 ДПРЧ було проведено нейтралізацію хімічної речовини на місці події.

Надзвичайна подія ліквідована, загрози життю населення немає.

За матеріалами відділу з питань цивільного захисту, оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами РДА